Βρετανία: Οι τιμές των τροφίμων μπορεί να ανέβουν έως και 180 εκατ. στερλίνες τους επόμενους μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Οι τιμές των τροφίμων μπορεί να ανέβουν έως και 180 εκατ. στερλίνες τους επόμενους μήνες
Ο πληθωρισμός τροφίμων στη Βρετανία για τον Ιανουάριο αυξήθηκε 3,8% έναντι 3,5% για τον Δεκέμβριο.

Η αύξηση του πληθωρισμού στη Βρετανία, που βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μπορεί να αυξήσει σημαντικά το κόστος για την αγορά τροφίμων στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα της Kantar.

Όπως μετέδωσε το BBC, η έρευνα δείχνει πως ο πληθωρισμός τροφίμων στη Βρετανία για τον Ιανουάριο αυξήθηκε 3,8% έναντι 3,5% για τον Δεκέμβριο, με τις τιμές των σνακ και του φρέσκου βοδινού κρέατος να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση.

«Εάν αυτή η αύξηση παραμείνει στα επίπεδα του Ιανουαρίου, τότε το κόστος των τροφίμων θα αυξηθεί 180 εκατ. στερλίνες για τα νοικοκυριά μέσα στους επόμενους 12 μήνες» σημειώνεται στην έκθεση της Kanter.

Η προσοχή στην BoE

Υπενθυμίζεται πως για τον Δεκέμβριο του 2021 ο πληθωρισμός στη βρετανική οικονομία διαμορφώθηκε στο 5,4% -υψηλό 30 ετών- με την Τράπεζα της Αγγλίας να προβλέπει πως μπορεί να αυξηθεί έως και στο 6% μέχρι τον Απρίλιο.

H μεγαλύτερη ετήσια άνοδος τιμών καταγράφηκε στις τιμές των υγρών καυσίμων (+22,7% από τον Δεκέμβριο του 2020), ενώ οι τιμές των τροφίμων στη Βρετανία αυξήθηκαν 4,5% σε ετήσια βάση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσοχή εστιάζεται στη συνεδρίαση της BoE την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας «ζυγίζουν» ακόμη μία αύξηση των επιτοκίων, ακόμη και από τον τρέχοντα μήνα ενώ οι υπουργοί της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον αναζητούν τρόπους να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από την αύξηση των λογαριασμών του σπιτιού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Αυξάνουν οι κρατήσεις από Βρετανία για το καλοκαίρι του 2022 - Οι βασικοί ανταγωνιστές της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider