Μικρή «ανάσα» για την εστίαση που ποντάρει σε έναν καλύτερο Φεβρουάριο – Τι αλλάζει από σήμερα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μικρή «ανάσα» για την εστίαση που ποντάρει σε έναν καλύτερο Φεβρουάριο – Τι αλλάζει από σήμερα
Επιστροφή στη μερική κανονικότητα για την εστίαση, με αφορμή την επαναφορά της μουσικής και την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας. Να αφήσουν πίσω τους τον κακό Ιανουάριο προσπαθούν οι επιχειρηματίες

Επιστροφή στη… μερική κανονικότητα σηματοδοτεί για τους επιχειρηματίες της εστίασης η σημερινή ημέρα, καθώς μετά από έναν μήνα αίρονται ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα που είχαν τεθεί σε εφαρμογή πριν την Πρωτοχρονιά, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Μετά από έναν δύσκολο Ιανουάριο, όπου η εστίαση «δούλεψε» όπως όπως, χωρίς μουσική, με ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ως τα μεσάνυχτα και υπό το βάρος των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι καταστηματάρχες ελπίζουν σε έναν καλύτερο Φεβρουάριο, προκειμένου να ανακτήσουν μέρος των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος. Η αισιοδοξία τους, ωστόσο, είναι αρκετά συγκρατημένη, δεδομένου ότι η εστίαση είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί πάρα πολύ τα τελευταία δύο χρόνια, υπό το βάρος της πανδημίας και η όποια ανάκαμψη δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μια νυκτί, ιδίως όταν οι οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρηματιών αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.

Τι αλλάζει από σήμερα

Από σήμερα, επανέρχεται η μουσική στην εστίαση και απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, γεγονός που θα φέρει μια ανάσα στους επιχειρηματίες του κλάδου. Ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι… μερική, καθώς η εστίαση θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνο με καθήμενους και χωρίς τους πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ώρες, από σήμερα 31 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου, η εστίαση θα λειτουργεί ως εξής:

-Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο και μόνο για καθήμενους

-Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών, είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης

-Προβλέπονται μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

-Χρήση προστατευτικής μάσκας α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

«Ίδωμεν», δηλώνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου

«H απόφαση της κυβέρνησης για επιστροφή σε ‘μερική κανονικότητα’ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική αν και δεν προβλέπει καμία στήριξη», σχολιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη χαλάρωση των μέτρων.

«Οι επαγγελματίες του κλάδου, θέλουν να πιστεύουν, ότι η ελπίδα δεν θα εξελιχθεί σε χιονοθύελλα, αν και βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες, τη μείωση του κύκλου εργασιών το τελευταίο τρίμηνο λόγω των περιοριστικών μέτρων και τα μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Ίδωμεν...», σημειώνει επίσης.

Όπως δήλωσε πρόσφατα στο insider.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης, το προηγούμενο διάστημα η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης έφτασε στο 50-60% μεσοσταθμικά στην πρωτεύουσα, με τους επαγγελματίες του χώρου να αισθάνονται ανήμποροι να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους στην καρδιά του χειμώνα. Τις καθημερινές, η επισκεψιμότητα στις καφετέριες και τα εστιατόρια ήταν σχεδόν μηδενική, με τα καταστήματα και τους ανθρώπους τους να βρίσκονται κοντά στο «μαρασμό», ενώ τα σαββατοκύριακα, υπήρχε μια κινητικότητα κυρίως στα καταστήματα εστίασης στο κέντρο της Αθήνας.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, οι χαμηλές θερμοκρασίες και το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει την ελληνική αγορά, ροκανίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή, δημιουργούν, άλλωστε, ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, ικανό να κρατήσει μακριά τον κόσμο από τα καταστήματα της εστίασης…

Θα κόβεται το ρεύμα στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον κ. Δαβερώνη, «οι επιχειρηματίες της εστίασης προσπαθούν να καταβάλλουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν έσοδα. Τα προβλήματά μας θα μεγαλώνουν, όσο θα αυξάνονται τα συσσωρευμένα χρέη». Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε πως μέσα στον Φεβρουάριο «θα δούμε σε πολλές επιχειρήσεις να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανοίξουν γιατί δεν θα έχουν ρεύμα. Πώς θα πληρώσουμε τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος, χωρίς πελάτες και επομένως χωρίς έσοδα;», διερωτάται.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, άλλωστε, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, υποστήριξε ότι συγκριτικά ο χώρος της εστίασης έχει χάσει περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε ότι, σωρευτικά, από το 2019 μέχρι και σήμερα, ο κλάδος της εστίασης έχει χάσει 3 δισ. ευρώ και συνεχίζει να πλήττεται, γεγονός που καθιστά αναγκαία την περαιτέρω στήριξή του από την Πολιτεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider