Γαλλία: Μείωσε «ταχύτητα» η οικονομία στο τέλος του 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Μείωσε «ταχύτητα» η οικονομία στο τέλος του 2021
Εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, της επιδείνωσης των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και του αυξημένου πληθωρισμού.

Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε το δ' τρίμηνο του 2021, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, της επιδείνωσης των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και του αυξημένου πληθωρισμού.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης «έτρεξε» με ρυθμό 0,7%, έπειτα από το 3,1% του προηγούμενου τριμήνου, ανακοίνωσε η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal ανέμεναν ρυθμό ανάπτυξης 0,5% στο τρίμηνο.

Θετικά στο ΑΕΠ συνέβαλε η εγχώρια ζήτηση, αλλά με πολύ μικρότερη φόρα από ό,τι στο προηγούμενο τρίμηνο, σημείωσε η Insee. Ο σχηματισμός ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε 0,5%, ενώ άνοδο 0,4% σε σύγκριση με το γ' τρίμηνο κατέγραψε η κατανάλωση των νοικοκυριών.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,6%, περισσότερο από τις εξαγωγές που έκλεισαν το τρίμηνο στο +3,2%. Συνολικά, η συνεισφορά του ξένου εμπορίου στο ΑΕΠ ήταν ελαφρώς αρνητική.

Στο γ' τρίμηνο η γαλλική οικονομία είχε φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα παραγωγής, ενώ στο δ' τρίμηνο η παραγωγή ήταν 0,9% πάνω σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider