Ανώτερη των προσδοκιών η ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ το 2021 - Σε υψηλό 37 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανώτερη των προσδοκιών η ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ το 2021 - Σε υψηλό 37 ετών
Με ρυθμό 6,9% «έτρεξε» η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου για το δ' τρίμηνο του περασμένου έτους, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σημαντική ανάπτυξη κατέγραψε για το δ' τρίμηνο του ΑΕΠ η οικονομία των ΗΠΑ, καθώς «έτρεξε» με ρυθμό 6,9% σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Το 6,9% αποτελεί σημαντική αύξηση από το 2,3% του γ' τριμήνου του 2021 και έρχεται ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν το ΑΕΠ να αναπτυχθεί με ρυθμό 5,5%.

Η επιτάχυνση της αμερικανικής οικονομίας στο τέλος του 2021 ήρθε παρά τις επιπτώσεις που είχε για το μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα.

Σημειώνεται πως για το σύνολο του 2021 το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,7%, η μεγαλύτερη επιτάχυνση της αμερικανικής οικονομίας σε ετήσια βάση από το 1984, όπως μετέδωσε το CNBC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η προσωπική κατανάλωση στις ΗΠΑ για το δ' τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 3,3% έναντι αύξησης 2% στο γ' τρίμηνο και αντί για αύξησης 3,4% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις, δείκτης των επιχειρηματικών δαπανών, αυξήθηκαν κατά 32%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πτωτικά τα επιδόματα ανεργίας για την περασμένη εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider