Αγώνας δρόμου για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Αττική

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγώνας δρόμου για την πλήρη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην Αττική
Στην Ανατολική Αττική εντοπίζονται πλέον τα περισσότερα προβλήματα. Μικρή μείωση της ζήτησης σήμερα, με άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επίλυση και των τελευταίων προβλημάτων ηλεκτροδότησης στην Αττική, που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα», έπειτα από την αντιμετώπιση του συνόλου των βλαβών στην υπόλοιπη Ελλάδα – με εξαίρεση λιγοστούς οικισμούς οικισμών στην περιοχή των Σφακίων Κρήτης. Με βάση την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, έως χθες το βράδυ στο Λεκανοπέδιο είχε αποκαστασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 95% των βλαβών στο Λεκανοπέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν το σύνολο των προβλημάτων εντοπίζονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής, όπως σε δημοτικά διαμερίσματα στον Μαραθώνα, το Πικέρμι και τον Βουτζά. Έτσι, έως αυτή τη στιγμή, συνεχίζονται οι εργασίες σε 4 γραμμές μέσης τάσης με περισσότερες εκκρεμότητες στην Ανατολική Αττική. Εκτιμάται ότι μέσα στην ημέρα θα έχουν επιδιορθωθεί και οι τελευταίες βλάβες.

Η κακοκαιρία προκάλεσε ζημιές αποκλειστικά στο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, καθώς τα όποια προβλήματα στο σύστημα μεταφοράς αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δεν προκάλεσαν διακοπές ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, χάρις στις ενέργειες που είχαν προηγηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ (δηλαδή το κλάδεμα των δέντρων), οι βλάβες στην Αττική είχαν μικρότερη έκταση από τις ζημιές που είχε προκαλέσει πέρυσι η «Μήδεια».

Αυτή τη φορά, ωστόσο, αρκετές βλάβες παρουσιάστηκαν σε γραμμές μέσης τάσης που ηλεκτροδοτούν πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, κυρίως στις βόρειες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Αυτό είχε ως συνέπεια να επηρεαστεί μεγάλος αριθμός καταναλωτών, με εκατοντάδες χιλιάδες παροχές να μένουν χωρίς ρεύμα.

Μία επίσης επιπλοκή φέτος ήταν η δυσκολία πρόσβασης των συνεργείων στα σημεία που εντοπίζονταν τα προβλήματα, λόγω των εκτεταμένων προβλημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο στο Λεκανοπέδιο, που προκάλεσαν κυκλοφορικό «έμφραγμα». Επομένως, χρειάστηκε μεγάλος χρόνος για την αποκατάσταση των ηλεκτροδοτήσεων, με συνέπεια να υπάρξουν νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα ακόμη για ένα ολόκληρο 24ωρο ή και περισσότερο.

Ανθεκτικό το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής

Στον αντίποδα, η αυξημένη κατανάλωση ρεύματος δεν δημιούργησε προβλήματα επάρκειας, με το διαθέσιμο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό να καλύπτει τη ζήτηση. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, σήμερα θα υπάρξει μία μικρή αποκλιμάκωση της κατανάλωσης, γεγονός που σημαίνει ότι η ζήτηση κορυφώθηκε χθες Τρίτη.

Έτσι, για σήμερα η ζήτηση θα διαμορφωθεί στις 176.016 Γιγαβατώρες, μειωμένη κατά 4% σε σχέση με ένα 24ωρο νωρίτερα. Η αιχμή του φορτίου διαμορφώνεται στα 8.460 Μεγαβάτ. Ως προς το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, μειωμένη θα είναι σήμερα η συμμετοχή των ΑΠΕ (19,97%) και των υδροηλεκτρικών (6,52%). Έτσι, ενισχυμένο είναι το μερίδιο των εισαγωγών (14,34%), του λιγνίτη (14,77%) και του φυσικού αερίου (40,11%).

Τα μεγαλύτερα ποσοστά των ορυκτών καυσίμων έχουν ως συνέπεια, ωστόσο, την περαιτέρω άνοδο της χονδρικής τιμής ρεύματος στην εγχώρια αγορά. Έτσι, η τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 293,79 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 4,62% έναντι της Τρίτης.

Ως συνέπεια, η ελληνική αγορά είναι σήμερα η τέταρτη ακριβότερη πανευρωπαϊκά. Τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Βουλγαρία (295,12 ευρώ ανά MWh), η Ρουμανία (295,12 ευρώ/MWh) και η Ουγγαρία (επίσης με 295,12 ευρώ/MWh).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνολικά 3.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα - Σε Κάτω Σούλι, Γραμματικό, Σχοινιά, Πικέρμι τα σημαντικότερα προβλήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider