ΙΟΒΕ: Κάμψη στις επιχειρηματικές προσδοκίες για τη βιομηχανία τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΟΒΕ: Κάμψη στις επιχειρηματικές προσδοκίες για τη βιομηχανία τον Δεκέμβριο
Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις 109,1, από 110,2 μονάδες τον Νοέμβριο.

Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην ελληνική βιομηχανία, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, για τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Ινστιτούτου, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε τον Δεκέμβριο στις 109,1 (από 110,2 μονάδες τον Νοέμβριο), αισθητά υψηλότερα, ωστόσο, από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (93,3 μονάδες).

Μεταξύ των ευρημάτων της έκθεσης, σημειώνονται:

  • Υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής 1,2% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο. Σημαντική άνοδος 8,0% (y-oy) στην Ελλάδα, έναντι οριακής αύξησης 0,3% στην ΕΕ27.
  • Σημαντική άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 11,8% τον Οκτώβριο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €2,9 δισεκ., από €1,7 δισεκ. ένα έτος πριν
  • Νέα αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο, κατά 16,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
  • Ενίσχυση του όγκου εξαγωγών της βιομηχανίας 4,9% τον Οκτώβριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Άνοδος 6,6% το α’ οκτάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020.
  • Σε επίπεδο προϊόντος, η υψηλότερη άνοδος του όγκου εξαγωγών στις Οργανικές χημικές ουσίες (28,3%) και τα Χημικά ορυκτά (26,3%). Σημαντική άνοδος και για κορυφαία βιομηχανικά προϊόντα, στο Σίδηρο και Χάλυβα (12,4%), τα Πλαστικά σε πρωτογενείς μορφές (10%), καθώς και το Αλουμίνιο, 9,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΟΒΕ: Έντονη επιδείνωση προσδοκιών σε Υπηρεσίες - Κατασκευές προκάλεσε η πτώση στο κλίμα

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider