Οι πιέσεις στα εισοδήματα των Τούρκων ρίχνουν ποσοστά του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πιέσεις στα εισοδήματα των Τούρκων ρίχνουν ποσοστά του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις
Από την αρχή του 2021 και μέχρι σήμερα, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 46% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Σημαντικά πλήγματα εν όψει των γενικών εκλογών στην Τουρκία το 2023 δημιουργεί στον νυν πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως φαίνεται από νέες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, έρευνα της Metropoll Research έδειξε πως το ποσοστό δημοφιλίας του Ερντογάν ανέρχονται στο 38,6%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, με τον ίδιο να βρίσκεται 4ος μεταξύ των 4 βασικότερων υποψηφίων για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του 2023.

Δημοσκόπηση της y Sosyo Politik Field Research έδειξε πως η υποστήριξη των Τούρκων πολιτών στο κυβερνών κόμμα (AKP) φτάνει το 27% από το 37% που είχε λάβει το AKP στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2018. Το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP φτάνει το 22,9%, το ακροδεξιό IYI στο 10,3% και το φιλοκουρδικό HDP στο 9,4%, ενώ το συνεργαζόμενο με το AKP, MHP, συγκεντρώνει το 6,3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος ξεπερνά το 11%.

Το... πορτοφόλι των Τούρκων και η λίρα

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, τα 2/3 των Τούρκων πολιτών θεωρούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα είναι η οικονομία, ενώ άνω του 50% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν μπορεί να «γυρίζει» τη δυσχερή οικονομική θέση της Τουρκίας.

Η δημοσκόπηση της Metropoll δείχνει ότι το 35,4% των Τούρκων θεωρεί πως ο συνασπισμός AKP-MHP μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία, ενώ το 36,7% θεωρεί πως η αντιπολίτευση μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως με τις υποδείξεις του Ερντογάν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει τα βασικά επιτόκια της κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο του 2021 και ότι ο πληθωρισμός στη χώρα ξεπέρασε το 36% για τον Δεκέμβριο του 2021, συμπιέζοντας την αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης της Τουρκίας, που θεωρείται η μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων για το AKP.

Τέλος, από την αρχή του 2021 και μέχρι σήμερα, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 46% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: «Μαύρες» προβλέψεις για την Τουρκία με πληθωρισμό έως 55%

gazzetta
gazzetta reader insider insider