Νάγκελ: Προειδοποιήσεις για τον πληθωρισμό με το «καλημέρα» ως πρόεδρος της Bundesbank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νάγκελ: Προειδοποιήσεις για τον πληθωρισμό με το «καλημέρα» ως πρόεδρος της Bundesbank
Ενώ ο Νάγκελ αναγνώρισε ότι προσωρινοί παράγοντες ευθύνονται εν μέρει για τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις, χαρακτήρισε επίσης τη μεσοπρόθεσμη προοπτική «εξαιρετικά αβέβαιη».

Ο νέος πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, προειδοποίησε στην πρώτη του ομιλία από την ανάληψη του ρόλου του, ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλός για περισσότερο από το αναμενόμενο αυτή τη στιγμή, προτρέποντας τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι προσεκτικοί.

Υποσχόμενος να ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του, ο Νάγκελ ετοιμάζεται να γίνει ένας από τους πιο συντηρητικούς αξιωματούχους της ΕΚΤ. Ο Γενς Βάιντμαν ήταν συχνά «αγκάθι» στα μάτια των συναδέλφων του κατά τη διάρκεια της 11χρονης θητείας λόγω των αυστηρών του απόψεων γύρω από την οικονομική πολιτική.

«Για την εμπιστοσύνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η νομισματική πολιτική να επικεντρώνεται στον στόχο της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Νάγκελ την Τρίτη. «Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει επομένως να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να ερμηνεύσουν με ακρίβεια την εντολή τους».

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο ρεκόρ του 5% τον Δεκέμβριο και «τρέχει» με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς στη Γερμανία, προκαλώντας εκκλήσεις από οικονομολόγους και πολιτικούς για αυστηρότερη πολιτική. Ενώ ο Νάγκελ αναγνώρισε ότι προσωρινοί παράγοντες ευθύνονται εν μέρει για τις τρέχουσες πιέσεις, χαρακτήρισε επίσης τη μεσοπρόθεσμη προοπτική «εξαιρετικά αβέβαιη».

«Είναι αλήθεια ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν λιγότερο από ό,τι εκτιμάται στις προβλέψεις», είπε. «Ωστόσο, επί του παρόντος βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο οι ρυθμοί πληθωρισμού να παραμείνουν υψηλοί για περισσότερο από το αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι προσεκτική».

Ο Νάγκελ είπε ότι τα επιχειρήματά του στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα ακολουθήσουν την καθιερωμένη γραμμή της Bundesbank. Το γερμανικό ίδρυμα προειδοποίησε νωρίς για αυξανόμενους κινδύνους πληθωρισμού, επέμεινε ότι ένα πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων παρέμεινε στενά συνδεδεμένο με την πανδημία και αγωνίστηκε για να διατηρήσει την ευελιξία όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση της ΕΚΤ.

«Παρά όλη την αβεβαιότητα, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Εάν η σταθερότητα των τιμών το δικαιολογεί, το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να δράσει και να προσαρμόσει την πορεία της νομισματικής του πολιτικής», είπε ο Νάγκελ.

Η δέσμευση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού υποστηρίχθηκε από την Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μίλησε επίσης στην εκδήλωση της Bundesbank την Τρίτη για την ανάληψη του ρόλου από τον Νάγκελ.
«Κατανοούμε ότι η αύξηση των τιμών ανησυχεί πολλούς ανθρώπους και λαμβάνουμε αυτή την ανησυχία πολύ σοβαρά», είπε. «Αλλά οι άνθρωποι μπορούν να εμπιστευτούν ότι η δέσμευσή μας στη σταθερότητα των τιμών είναι ακλόνητη, κάτι που είναι κρίσιμο για τη στέρεη σταθεροποίηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και για την εμπιστοσύνη στο νόμισμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider