Τα πρώτα 5 μεγάλα ορόσημα για την «έξοδο» από την Ενισχυμένη Εποπτεία για την ανάπτυξη & για επιπλέον ελαφρύνσεις

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα πρώτα 5 μεγάλα ορόσημα για την «έξοδο» από την Ενισχυμένη Εποπτεία για την ανάπτυξη & για επιπλέον ελαφρύνσεις
Η πρόωρη αποπληρωμή δανείων και η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, η μάχη για την έλευση των κονδυλίων της ΕΕ και για μεταρρυθμίσεις, η διαπραγμάτευση για μεγαλύτερα περιθώρια μείωσης φόρων και εισφορών. Οι ενδιάμεσοι σταθμοί.

Πολλές «μάχες» έχει να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο παράλληλα με τη προσπάθεια διαχείρισης των δύο κρίσεων που μαίνονται, της ενεργειακής (με το νέο πακέτο στήριξης να είναι προ των πυλών), αλλά και της υγειονομικής. Oι μάχες μαίνονται σε 5 τουλάχιστον επίπεδα που εκτείνονται από την πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, έως τη μάχη για την έλευση των κονδυλίων της ΕΕ και για μεταρρυθμίσεις, αλλά και για τη διαπραγμάτευση των «μεγάλων» της ΕΕ που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα περιθώρια μείωσης φόρων και εισφορών:

1. Η αποπληρωμή του υπολοίπου του δανείου με το ΔΝΤ αλλά και των «ακριβών» 2μερών δανείων του 1ου μνημονίου. Επιχειρείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2022 με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα του χρέους αλλά και να προωθηθεί η μεγάλη διαπραγμάτευση για μία καθαρή έξοδο από την Ενισχυμένη Εποπτεία. Σε συνδυασμό με νέες εκδόσεις από τον ΟΔΔΗΧ που θα στηρίξουν και τα διαθέσιμα.

2. Η διαπραγμάτευση για την «έξοδο» από την Ενισχυμένη Εποπτεία ατύπως ξεκινά την άλλη εβδομάδα. Στις 10 Ιανουαρίου έχει ορισθεί η (εξ αποστάσεως) εκκίνηση των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς (ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM) για την 13η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Θα οδηγήσει τον Φεβρουάριο σε πόρισμα που θα επικυρωθεί πολιτικά τον Μάρτιο, αλλά κυρίως θα διαμορφώσει τον οδικό «χάρτη» των προαπαιτούμενων της 14ης και «τελικής» αξιολόγησης τον Ιουνίου όταν μπορεί να λήξει η Ενισχυμένη Εποπτεία. Με διακύβευμα το τι θα γίνει με την εκκρεμή από το 2018 δόση, αλλά και «ουρές» των προαπαιτούμενων (όπως τα κρατικά φέσια, οι δασικοί χάρτες κλπ) που δεν «περνάνε» στο Ταμείο Ανάκαμψης.

3. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κομβικό στοιχείο της ασκούμενης το 2022 πολιτικής με στόχο τη στήριξη του ΑΕΠ μέσω επενδύσεων αλλά και μεταρρυθμίσεων. Το αίτημα Για «δόση» που υποβλήθηκε στις 29/12 στις Βρυξέλλες αναμένεται να οδηγήσει σε έγκριση εκταμίευσης περί τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Αλλά πιο σημαντικό θα είναι – για τους ελληνικούς στόχους – το περιεχόμενο της εισήγησης της Επιτροπής που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες (για τα 15 ορόσημα του 2021), αλλά και η πορεία υλοποίησης των πολλαπλάσιων οροσήμων και στόχων του 2022 που θα δώσουν και το στίγμα της αναπτυξιακής διαδικασίας, αλλά και της μεταρρυθμιστικής «ορμής» της κυβέρνησης. Τα εν λόγω ορόσημα συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

4. Αλλά και η πορεία του ΕΣΠΑ συνιστά πολύ σημαντική κίνηση για την ελληνική πλευρά. Η αναθεώρηση του υφιστάμενου προγράμματος ολοκληρώθηκε αλλά η διαβούλευση με τις Βρυξέλλες συνεχίζεται και για μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή των κονδυλίων του 2022 και για μέτρα στήριξης, καθώς και για την προέγκριση επιδοτήσεων του νέου ΕΣΠΑ. Επισήμως τα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2021-2027 εγκρίνονται (βάση εντολής της ΕΕ) από τον Απρίλιο και μετά, ενώ επιχειρείται οι δράσεις να ξεκινήσουν όχι τον Ιούνιο (που θα ήταν το λογικό), αλλά τις επόμενες εβδομάδες για να γίνουν δαπάνες το 2022.

5. Η μάχη για τους Δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύουν από το 2023 ξεκινά σε ένα πρώτο στάδιο στην σύνοδο του Eurogroup της 17ης Ιανουαρίου.

Θα γίνει συζήτηση για τις προκλήσεις που προκαλεί η πανδημία για το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης αλλά και για τις συστάσεις του 2022. Το πρώτο ορόσημο είναι η σύνοδος του Eurogroup του Μαρτίου (14/3). Και τούτο εν όψει της συνόδου Κορυφής του ίδιου μήνα στην οποία η Γαλλία (έχουσα την προεδρία) επιθυμεί να προωθήσει την γαλλοιταλική πρόταση, πριν τις εκλογές του Απριλίου. Επισήμως όμως η διαδικασία είναι πολύ πιο μακρόσυρτη με την επίσημη πρόταση της Επιτροπής για τη – πολιτική – διαπραγμάτευση – να τοποθετείται χρονικά έως τον Ιούλιο. Περιορίζοντας έως τότε την «ορατότητα» της κυβέρνησης για μίνιμες παρεμβάσεις ελάφρυνσης από τα «χαράτσια» των μνημονίων αλλά και για μέτρα στήριξης από την 2πλή διεθνή κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι 3 μεγάλες ευκαιρίες και οι κίνδυνοι του 2022 για την ελληνική οικονομία

Συγκράτηση NPLs, αύξηση φοροεσόδων, ιδιωτικοποιήσεις και ρευστότητα οι κορυφαίοι στόχοι για το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider