Τζεντιλόνι: Να θεσπιστεί όριο χρέους για κάθε κράτος ξεχωριστά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζεντιλόνι: Να θεσπιστεί όριο χρέους για κάθε κράτος ξεχωριστά
Υπέρ της θέσπισης ορίων χρέους σε ξεχωριστή βάση ανά κράτος της ΕΕ τάσσεται ο επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο μιας προτεινόμενης μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, την οποία σκοπεύει να παρουσιάσει στα μέσα του 2022.

Υπέρ της θέσπισης ορίων χρέους σε ξεχωριστή βάση ανά κράτος τάσσεται ο επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο μιας προτεινόμενης μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, την οποία σκοπεύει να παρουσιάσει στα μέσα του 2022.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να βάλουμε όλες τις χώρες στο ίδιο καλάθι», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι διαφορές στα υφιστάμενα ποσοστά χρέους είναι πολύ μεγάλες για κάτι τέτοιο».

Ο Ιταλός Επίτροπος τόνισε πως η μεταρρύθμιση που συζητείται θα θέσει ξεχωριστούς στόχους για το χρέος κάθε χώρας, ενώ υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει πιο αποτελεσματικά μέσα για την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων, απορρίπτοντας παράλληλα την πρόταση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, για αύξηση του ορίου χρέους στο 100% του ΑΕΠ για όλα τα κράτη.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τζεντιλόνι είχε ζητήσει την διεξαγωγή μίας συζήτησης για την μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για το χρέος τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω των πιέσεων που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τέλος, όπως αναφέρει το Reuters, τα κρατικά προγράμματα στήριξης και επενδύσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας έχουν οδηγήσει στην εκτόξευση των επιπέδων του χρέους σε πολλά κράτη-μέλη της Ένωσης, αρκετά πιο πάνω από το όριο του 60% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2022

Μια γρήγορη ματιά στα επιτόκια, τον πληθωρισμό και το χρέος του 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider