ΕΛΣΤΑΤ: Στο 13% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 13% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο
Σε ποσοστό 13% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα κατά το γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σε ποσοστό 13% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα κατά το γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (β' τρίμηνο 2021) ήταν 15,8% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (γ' τρίμηνο 2020) ήταν 16,2%.

Η ΕΛΣΤΑΤ παράλληλα επισημαίνει πως κατά το γ' τρίμηνο, η αγορά εργασίας επηρεάστηκε από την εφαρμογή ειδικών κανόνων λειτουργίας στις επιχειρήσεις καθώς και από την εφαρμογή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, στο σύνολο της Χώρας. Τα
μέτρα αυτά επηρέασαν, σε μεγάλο βαθμό, πέρα από την κανονική λειτουργία της αγοράς και τον τρόπο συλλογής των στοιχείων της έρευνας.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού. Το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτομα ηλικίας 30 - 44 ετών,
στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και στα άτομα ξένης υπηκοότητας

Παράλληλα, ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.118.332, άτομα παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη- Μέλη, λόγω της πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού (COVID-19), τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες.

Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.329.768 άτομα. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.130.103 άτομα. Το ποσοστό τους μειώθηκε κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, λόγω της εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2019/1700 για τις κοινωνικές στατιστικές, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από 1.1.2021, τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού από το 1ο τρίμηνο του 2021 έχουν παραχθεί μετά από σημαντικές αλλαγές στη μέθοδο συλλογής στοιχείων, στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, στον τρόπο παραγωγής εκτιμήσεων και στους χρησιμοποιούμενους ορισμούς. Η ΕΛΣΤΑΤ, μετά την συγκριτική μελέτη των αποτελεσμάτων της πιλοτικής έρευνας που διεξήχθη το 4ο τρίμηνο του 2020, θα ανακοινώσει την εκτίμησή της για την επίδραση που είχαν αυτές οι αλλαγές στις εκτιμήσεις της έρευνας τον Ιανουάριο του 2022.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2020 οι απουσίες από την εργασία αυξήθηκαν ενώ αντίστοιχα μειώθηκαν οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα. Κατά το γ’ τρίμηνο 2021 παρατηρείται αύξηση των απουσιών και μείωση των ωρών εργασίας σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2021, λόγω
των θερινών αδειών. Επίσης, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 20 – 64 ετών που είναι διαθέσιμοι να αναλάβουν άμεσα εργασία αλλά δεν αναζητούν παρουσιάζει μείωση σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021 και μικρή αύξηση σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2020.

Από τα στοιχεία της έρευνας παρατηρείται ότι σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020 η απουσία από την εργασία αυξήθηκε σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας εκτός από τον κλάδο της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας.

Τα υψηλότερα επίπεδα απουσίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2021 παρατηρούνται στους τομείς των άλλων υπηρεσιών και των χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020, οι ώρες εργασίας παρουσίασαν σημαντική μείωση στους κλάδους της βιομηχανίας και ενέργειας, των κατασκευών και των χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των άλλων υπηρεσιών.

Στους ίδιους κλάδους παρατηρείται επίσης μείωση των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα, σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider