KPMG: Στο 1/6 του μέσου όρου της ΕΕ οι δαπάνες για ιδιωτικά ασφάλιστρα ζωής στην Ελλάδα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
KPMG: Στο 1/6 του μέσου όρου της ΕΕ οι δαπάνες για ιδιωτικά ασφάλιστρα ζωής στην Ελλάδα
Ο Έλληνας είναι υποασφαλισμένος, αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό, και στις υπόλοιπες κατηγορίες ασφάλισης.

Περίπου στο ένα έκτο σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, βρίσκεται το ποσό που δαπανά ο Έλληνας για την ασφάλεια ζωής του, ενώ επίσης υποασφαλισμένος, αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό, είναι και στις υπόλοιπες κατηγορίες ασφάλισης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ψηφιακή εκδήλωση «Επενδύοντας στη βιώσιμη ασφάλιση» της KPMG όπου παρουσιάστηκε και 11η Ετήσια Έκθεσή της για την Ασφαλιστική Αγορά το 2021, το 2020 τα ασφάλιστρα ανά κάτοικο για ασφάλιση ζωής ανήλθαν σε 195 ευρώ στην Ελλάδα έναντι 1.089 ευρώ στην Ευρώπη.

Στο ένα πέμπτο περίπου του ευρωπαϊκού μέσου όρου κινείται το ποσό που δαπανά ο Έλληνας για την ασφάλιση της κατοικίας του. Το ποσό αυτό κινείται στα 40 ευρώ έναντι 184 στην Ευρώπη. Χαμηλότερα ποσοστά υποασφάλισης, περίπου στο ένα τρίτο σε σχέση με την Ευρώπη, παρουσιάζει η ασφάλιση του Έλληνα για την υγεία και τις γενικές ασφάλειες. Ειδικότερα, το μέσο ποσό για την ασφάλιση υγείας του Έλληνα ανέρχεται σε 95 ευρώ και του μέσου Ευρωπαίου σε 261 ευρώ και το μέσο ποσό για τις γενικές ασφάλειες σε 213 ευρώ έναντι 711 στην Ευρώπη.

Το μικρότερο ποσοστό υποασφάλισης του Έλληνα εντοπίζεται στην ασφάλιση του αυτοκινήτου του. Ο Έλληνας ασφαλισμένος δαπανά περίπου το μισό από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για να ασφαλίσει το αυτοκίνητό του. Συγκεκριμένα, το μέσο ποσό για την ασφάλιση αυτοκινήτου είναι 113 ευρώ στην Ελλάδα έναντι 243 ευρώ στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην περίοδο της πανδημίας, μεταξύ 2019 και 2020, οι παραπάνω τομείς ασφάλισης υπέστησαν μεταβολές, με αύξηση (ασφάλιστρα ανά κάτοικο) να σημειώνεται στις ασφάλειες υγείας, στις γενικές και στης κατοικίας. Ειδικότερα, στην Ελλάδα σημειώθηκε το 2020 θετική μεταβολή 9% στις ασφαλίσεις υγείας έναντι 5,4% στην Ευρώπη. Μικρότερη ήταν η θετική μεταβολή στις γενικές ασφαλίσεις (1,9% στην Ελλάδα έναντι 4,5% στην Ευρώπη) και στις ασφάλειες κατοικίας (1% στην Ελλάδα, 3,1% στην Ευρώπη).

Αρνητική ήταν η μεταβολή στις ασφάλειες ζωής και αυτοκινήτου. Στην Ελλάδα το 2020 σημειώθηκε υποχώρηση -5% στα ασφάλιστρα ανά κάτοικο στην Ελλάδα για την ασφάλεια ζωής έναντι αρνητικής μεταβολής – 6,4% στην Ευρώπη και – 4% για την ασφάλιση αυτοκινήτου στην Ελλάδα έναντι – 0,5% στην Ευρώπη.

Στην παρουσίαση της KPMG παρουσιάστηκαν και στοιχεία για την ασφαλιστική διείσδυση συγκριτικά το 2019 και 2020 σε διάφορες χώρες. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την υποασφάλιση στην Ελλάδα με ασφαλιστική διείσδυση 2,42% το 2020 και 2,45% το 2019. Ενδεικτικά, τα αντίστοιχα ποσοστά για 2019 και 2020 ήταν 4,50% και 4,30% στην Κύπρο, 6,80% και 6,33% στη Γερμανία, 8,60% και 8,33% στην Ιταλία, 8,60% και 9,21% στη Γαλλία, 11,10% και 10,30% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 17,40% και 19,97% στην Ταϊβάν.

Παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς το 2020, ο κ. Φίλιππος Κάσσος, Γενικός Διευθυντής στο Τμήμα Ελέγχου της KPMG είπε ότι το 2020 υπήρξε δίκαιη συγκράτηση, του χαμηλού κατά τα άλλα, επιπέδου της ασφαλιστικής παραγωγής δεδομένης της πανδημίας του κορονοϊού που κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος του έτους. Η κερδοφορία για το 2020, αντίθετα ήταν εντυπωσιακή και αξιοσημείωτη. Σε αυτή βοήθησε, η πραγματοποίηση σημαντικών επενδυτικών κερδών από ρευστοποίηση ομολόγων και κυρίως ελληνικών καθώς και η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων των ασφαλιστικών από την εφαρμογή της τηλεργασίας.

Επιπλέον, αυτό που έκανε και τη διαφορά στη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων και αύξηση της κερδοφορίας ήταν αφενός η κάθετη πτώση του δείκτη αποζημιώσεων στο αυτοκίνητο λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας αυτοκινήτων, ιδιαίτερα στην πρώτη περίοδο του lockdown και τις ισχνής κίνησης της καλοκαιρινής περιόδου, και αφετέρου της συγκράτησης του νοσοκομειακού κόστους και των δεικτών αποζημιώσεων στους κλάδους υγείας δεδομένου της μειωμένης κίνησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία για άλλες αιτίες που καλύπτονται ασφαλιστικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

KPMG: Ετήσια Έκθεση Ιδιωτικής Ασφαλιστικής Αγοράς 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider