Ελ-Εριάν: Ο «μεταβατικός πληθωρισμός» η χειρότερη απόφαση στην ιστορία της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελ-Εριάν: Ο «μεταβατικός πληθωρισμός» η χειρότερη απόφαση στην ιστορία της Fed
Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ «πρέπει να επανακτήσει έλεγχο στο αφήγημα του πληθωρισμού», ανέφερε ο γνωστός επενδυτής.

Σφοδρή κριτική στην επιλογή της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να χαρακτηρίσει με τον όρο «μεταβατικό» τον αυξημένο πληθωρισμό των τελευταίων μηνών στην αμερικανική οικονομία, άσκησε ο γνωστός επενδυτές Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής της Allianz.

Μιλώντας στην τηλεόραση του CBS, ο ίδιος δήλωσε πως «ο χαρακτηρισμός του πληθωρισμού ως παροδικού, πρέπει να είναι η χειρότερη απόφαση της Fed για τον πληθωρισμό στην ιστορία της τράπεζας.

Αυτό το σκεπτικό οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα λάθους στην πολιτική της τράπεζας. Γι αυτό, η Fed πρέπει από αυτή την εβδομάδα, να επανακτήσει έλεγχο στο αφήγημα του πληθωρισμού και να επανακτήσει την αξιοπιστία της. Αλλιώς, θα οδηγήσει σε προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερο πληθωρισμό» σημείωσε ο Ελ-Εριάν.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη και την Τετάρτη το Δ.Σ. της Fed συνεδριάζει για τελευταία φορά το 2021 και οι αναλυτές αναμένουν τα όσα θα αποφασίσει η τράπεζα τόσο για τη μείωση (tapering) του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων όσο και για το εάν θα προκύψει κάποια αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων της Fed.

Ο Ελ-Εριάν κάλεσε τα στελέχη της Fed να «αφήσουν το γκάζι» μειώνοντας τα υποστηρικτικά μέτρα, σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, θα αναγκαστούν να «βουτήξουν στα φρένα, απότομα» τους επόμενους μήνες και ρισκάροντας να στείλουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ σχεδόν σε υψηλό 40 ετών - Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο;

gazzetta
gazzetta reader insider insider