Ευρωζώνη: Χαμηλότερη των προβλέψεων η ενίσχυση του σύνθετου δείκτη PMI τον Νοέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Χαμηλότερη των προβλέψεων η ενίσχυση του σύνθετου δείκτη PMI τον Νοέμβριο
Νέα άνοδο σημείωσε τον Νοέμβριο ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα επιταχύνθηκε κατά τον προηγούμενο μήνα.

Νέα άνοδο σημείωσε τον Νοέμβριο ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα επιταχύνθηκε κατά τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, αλλά η ανάκαμψη μπορεί να είναι προσωρινή καθώς η αύξηση της ζήτησης εξασθένησε και οι φόβοι για την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού έπληξαν την αισιοδοξία.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος ΡΜΙ της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στις 55,4 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση από τις 54,2 μονάδες του Οκτωβρίου, ωστόσο η αύξηση ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις για αύξηση στις 55,8 μονάδες αλλά και πάλι υψηλότερα των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Σύμφωνα με την IHS Markit, o τελικός ΡΜΙ για τον κλάδο των υπηρεσιών σημείωσε άνοδο στις 55,9 μονάδες από τις 54,6 μονάδες, αν και παρέμεινε χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 56,6 μονάδες.

Στον αντίποδα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, σημείωσε πτώση στις 66,7 μονάδες από τις 69 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης νέων επιχειρήσεων μειώθηκε στις 54,7 μονάδες από τις 55,1 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

«Η βελτίωση του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης ενδεχομένως θα είναι βραχύβια», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Ουίλιαμσον, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η αύξηση της ανησυχίας σε σχέση με την έξαρση της πανδημίας αποδυνάμωσε την αύξηση της ζήτησης και μείωσε σημαντικά τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη στο μέλλον.

Καθώς η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμα κύμα μολύνσεων κορονοϊού, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν εκ νέου περιορισμούς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε τη Δευτέρα ότι η παραλλαγή Όμικρον εγκυμονεί πολύ υψηλό κίνδυνο για αύξηση των μολύνσεων.

Οι περιορισμοί έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις υπηρεσίες απ’ ό,τι στη μεταποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η δραστηριότητα στον τομέα μεταποίησης επιταχύνθηκε ελαφρά τον περασμένο μήνα αν και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες επιδεινώθηκαν, συγκρατώντας την παραγωγή και αυξάνοντας το κόστος πρώτων υλών με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2 και πλέον δεκαετιών. Ο τελικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε τον Νοέμβριο στις 58,4 μονάδες από τις 58,3 του Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Μεγαλύτερη των προσδοκιών η αύξηση στις τιμές παραγωγού, μείωση ανεργίας

Ευρωζώνη: Ενισχυμένος ο μεταποιητικός PMI το Νοέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider