Η οικονομία μεταξύ Σκύλας/Πανδημίας και Χάρυβδης/Πληθωρισμού

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η οικονομία μεταξύ Σκύλας/Πανδημίας και Χάρυβδης/Πληθωρισμού
οικονομία
Οι αποφάσεις του Δεκέμβρη και η... ανοιξιάτικη αναθεώρηση του Προϋπολογισμού. Σιωπηρή ανατροπή του σκηνικού των προβλέψεων για το 22, καθώς η οικονομία δοκιμάζεται από το νέο «επεισόδιο» στο σήριαλ της πανδημίας και του πληθωρισμού.

Η «είσοδος» στον Δεκέμβρη, μήνας τελικών αποφάσεων για την Οικονομία του 2022, ποτέ – ούτε καν το 2020 – δεν ήταν τόσο αβέβαιη.

Οι προσδοκίες για την εξάντληση της πανδημίας μέσα στο Α εξάμηνο του 2022, έχουν αντικατασταθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα, με την αγωνία για το κατά πόσο η νέα μετάλλαξη του covit – 19 (η λεγόμενη της Μποτσουάνα) θα γίνει αιτία για ένα νέο κύμα αυξημένων και ίσως περισσότερο άσχημων κρουσμάτων μέσα στον επόμενο χρόνο, με νέα επεισόδια lockdown και περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα.

Η επικείμενη έκτακτη συνάντηση του ΠΟΥ ίσως δώσει απαντήσεις τα επόμενα 24ωρα, αλλά μέχρι στιγμής, αυτές δεν φαίνεται ότι μπορούν να είναι καθησυχαστικές, το αντίθετο...

Οι προσδοκίες για την συνέχιση ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας - χωρίς να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις από το ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας – έχουν αρχίσει να αναθεωρούνται σε αρνητική κατεύθυνση καθώς ακόμα και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης παραδέχονται ότι αυτή αντιμετωπίζει κινδύνους μεγαλύτερους από εκείνους που αρχικά είχαν εκτιμηθεί.

Αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι αφ' ενός αναθεωρούνται αρνητικά οι αναπτυξιακές προσδοκίες και αφετέρου μεγαλώνει η διάρκεια που ο πληθωρισμός θα είναι παρόν, παρά την επιμονή της ΕΚΤ για την προσωρινότητά του... Στην Γερμανία που χτυπάει η βιομηχανική καρδιά της Ευρωζώνης ο δείκτης τιμών παραγωγού εκτοξεύθηκε τον Νοέμβριο στις 74,3 μονάδες από τις 72,6 του Οκτωβρίου καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας...

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί αν αποδειχθούν αληθινοί οι φόβοι για ένα νέο κύμα της πανδημίας, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες. Κάτι τέτοιο θα ξεπερνά κατά πολύ τα περιορισμένα όρια των επιπτώσεων από το υπάρχον κύμα της Delta στην οικονομία τα Χριστούγεννα...

Τα μεγάλα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί στο μεταξύ αφορούν τόσο την «αντοχή» των πολιτικών και οικονομικών επιλογών στην Ευρωζώνη, όσο και τις επιλογές των Κυβερνήσεων στους Προϋπολογισμούς, που πρόκειται να ψηφιστούν στα εθνικά κοινοβούλια για το 2022 μέσα στον Δεκέμβρη.

Στην Ευρωζώνη ήδη έχει τεθεί θέμα προς συζήτηση για την επάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης τόσο σε επίπεδο πόρων όσο και σε επίπεδο διάρκειας του Ταμείου.

Ταυτόχρονα όμως και στην ΕΚΤ οι επιφυλάξεις των αγορών όσο αφορά την επίμονη θέση της περί παροδικότητας των πληθωριστικών πιέσεων, έχει αναγκάσει τους κεντρικούς τραπεζίτες αφενός να αναγνωρίσουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα διατηρηθούν μέσα στο 22 περισσότερο από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί και αφ' εταίρου τους υποχρεώνει μέσα στον Δεκέμβρη σε βαθιά επανεκτίμηση της συνολικής κατάστασης.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές πολύ κοντά στις συζητήσεις που γίνονται αυτό τον καιρό στην ΕΚΤ, «η πιθανότητα ενός νέου σοβαρού επεισοδίου στο σίριαλ της πανδημίας με την νέα μετάλλαξη από την Ν. Αφρική, ίσως αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για επανεξέταση των θέσεων που έχει εκφράσει η Φρανκφούρτη, χωρίς να χρειάζεται να... εκτεθεί κανείς από τους εισηγητές της μέχρι σήμερα στάσης της...».

Και τον Δεκέμβριο αυτή η συζήτηση θα γίνει έτσι κι αλλιώς.

Όσο για τις κυβερνήσεις τα διλήμματα είναι εκρηκτικά.

Παράδειγμα η Γερμανία στην οποία η μέχρι προχθές Καγκελάριος Μέρκελ «κατηγορεί» ήδη τον διάδοχό της στην Καγκελαρία Όλαφ Σολτς, ότι αρνείται την πρότασή της για εφαρμογή περιοριστικών μέτρων τύπου Αυστρίας, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων, που παραμένουν βέβαια πολύ λιγότερο θανατηφόρα από ότι στην Ελλάδα...

Στην Ελλάδα είναι προφανές ότι ο νέος Προϋπολογισμός δεν αντιστοιχεί στην διαμορφούμενη νέα κατάσταση και δεν μπορεί να περάσει μέσα από τις Συμπληγάδες του Πληθωρισμού και της Πανδημίας, ακόμα και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες της μετάλλαξης της Μποτσουάνα.

Παρ' όλα αυτά δεν φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν σοβαρές και ρεαλιστικές προσαρμογές πριν από την ψήφισή του στην Βουλή, καθώς ακόμα δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί οι πραγματικές μεταβλητές στην βάση των οποίων θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να αναπροσαρμοστεί.

Αυτό σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις θα χρειαστεί να γίνει όχι νωρίτερα από την Άνοιξη του 2022.

Το κατά πόσο αυτό θα γίνει σε συνάρτηση με εκλογικές διαδικασίες ή όχι, δεν φαίνεται επίσης να έχει κριθεί στο Μέγαρο Μαξίμου..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider