Πρόγραμμα IURC με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και τo Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόγραμμα IURC με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και τo Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής
Πρόκειται για μια διεθνή διαπεριφερειακή συνεργασία όπου συμμετέχουν 200 πόλεις και περιφέρειες.

«Με τη συμμετοχή μας στο διεθνές πρόγραμμα αστικής και περιφερειακής συνεργασίας (IURC) έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε σε διεθνές επίπεδο βέλτιστες πρακτικές και καινοτόμες δράσεις, αλλά και να υιοθετήσουμε διεθνείς καλές πρακτικές», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, με αφορμή τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στη 2η φάση του προγράμματος.

Πρόκειται για μια διεθνή διαπεριφερειακή συνεργασία όπου συμμετέχουν 200 πόλεις και περιφέρειες. Σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την ΕΕ και η φάση αυτή αφορά στα πεδία της βιώσιμης ανάπτυξης και της καινοτομίας σε χώρες της Ασίας, της Βορείου και Λατινικής Αμερικής.

Τα οφέλη για την Αττική στον παγκόσμιο χάρτη του προγράμματος είναι πολλαπλά, καθώς η περιφέρεια θα:

-Αναδείξει τις βέλτιστες πρακτικές και τα επιτεύγματά της πάνω στην καινοτομία και στην έξυπνη εξειδίκευση σε διεθνές επίπεδο βελτιώνοντας τη θέση της παγκοσμίως.

-Έχει πρόσβαση σε καινοτόμες ιδέες μέσω του εκτενούς διεθνούς δικτύου.

- Συζητήσει και θα πραγματοποιήσει συνεργασίες με νέους φορείς με σχετικούς εμπλεκόμενους, σε νέους τομείς και θα αποκτήσει νέο δίαυλο προσέγγισης των παγκόσμιων προκλήσεων.

- Επιλέξει μεταξύ διεθνών καλών πρακτικών και να λάβει στήριξη στον προσδιορισμό καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων για τη χρηματοδότηση τοπικών δράσεων.

Σε 1η προτεραιότητα ως κεντρική θεματική περιοχή, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης έχει επιλέξει, αυτή που αφορά στον Τουρισμό και στις θαλάσσιες υποδομές και η διμερής συνεργασία αφορά στην περιφέρεια Colima του Μεξικό.

Πώς δουλεύει το πρόγραμμα IURC

Μετά από ανοικτή πρόσκληση και διαγωνιστική διαδικασία, αναγνωρίστηκαν οι επί μέρους δυνητικές διμερείς συνεργασίες μεταξύ περιφερειών, όπως και τα clusters που αποτελούνται από ζευγάρια περιφερειών που εργάζονται πάνω στους ίδιους τομείς ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι εκπρόσωποι από τις συμμετέχουσες περιφέρειες σε διάστημα 18 μηνών θα λάβουν μέρος σε ανταλλαγές εμπειριών και δράσεις οικοδόμησης ικανοτήτων στελεχών (πχ αποστολές εργασίας, εκπαίδευσης, δικτύωσης καθώς και θεματικές εκδηλώσεις) και θα αναπτύξουν από κοινού ένα Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα αποτελέσει τον Οδικό Χάρτη της συνεργασίας, περιλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που μπορούν να παραγάγουν χρήσιμα αποτελέσματα για τις συνεργαζόμενες περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιφέρεια Αττικής: Υλοποιούνται πάνω από 900 έργα, 2,2 δισ. ευρώ - Απολογισμός της διετίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider