Fitch: Ανθεκτική στα σοκ η τουρκική οικονομία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Ανθεκτική στα σοκ η τουρκική οικονομία
Τις προβλέψεις της για την οικονομία της Τουρκίας αναβάθμισε η Moody's.

Η τουρκική οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα έναντι διαφόρων «κραδασμών» και συνεχίζει να επεκτείνεται, δήλωσε στις 5 Νοεμβρίου το ανώτερο στέλεχος της Fitch Ratings Έριχ Ασπάιρ Μοράλες.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Τουρκίας λειτουργεί ως «άγκυρα» για την οικονομία, τόνισε.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας θα αυξηθεί κατά 9,2% φέτος με τη στήριξη της «ισχυρής εγχώριας ζήτησης, της ισχυρής ανάκαμψης της παραγωγής και της καθαρής ζήτησης από το εξωτερικό», δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu.

Η Fitch εκτιμά ότι η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά 3,5% το επόμενο έτος και 4,5% το 2023, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μοράλες.

Με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 17% φέτος, πριν πέσει στο 13% το 2022, πρόσθεσε.

Τα «δυνατά» νούμερα στον τουρισμό θα βοηθήσουν την Τουρκία να μειώσει τον λόγο του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προς το ΑΕΠ της στο 3% το 2021 και στο 2,3% το επόμενο έτος, δήλωσε ο Μοράλες.

Ο οίκος αξιολόγησης θα εξετάσει επίσης εάν θα εισαχθούν έκτακτες πολιτικές οικονομικής τόνωσης πριν από τις εκλογές του 2023.

Moody's

Ο ανταγωνιστής οίκος αξιολόγησης Moody's αναθεώρησε επίσης προς τα πάνω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για την Τουρκία στις 4 Νοεμβρίου.

Η Moody's αναμένει τώρα ότι η τουρκική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 9,2% και 4,8% το 2021 και το 2022, αντίστοιχα. «Η νομισματική και πιστωτική επέκταση και η άφθονη στήριξη της ρευστότητας συνεχίζουν να ενισχύουν την ανάκαμψη της Τουρκίας που τροφοδοτείται από τις πιστώσεις. Τώρα αναμένουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ περίπου 9% το 2021, από την προηγούμενη εκτίμησή μας για 6%», αναφέρει στην έκθεσή «Glob-al Macro Outlook 2022-23».

«Ωστόσο, οι πολιτικές που τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη έρχονται σε βάρος των επιδεινούμενων ευπαθειών πριν από την πανδημία – ευρύτερες εξωτερικές ανισορροπίες, αύξηση της εταιρικής μόχλευσης, υψηλός πληθωρισμός και περαιτέρω υποτίμηση της λίρας», προσθέτει.
Η Moody's αναφέρει επίσης ότι προβλέπει ρυθμό πληθωρισμού 19% για το τέλος του 2021 στην Τουρκία και πάνω από 16% στο τέλος του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider