Ε.Ε: Αύξηση 2,7% στις τιμές βιομηχανικών προϊόντων σε έναν μήνα - 16,2% πάνω από το 2020

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ε.Ε: Αύξηση 2,7% στις τιμές βιομηχανικών προϊόντων σε έναν μήνα - 16,2% πάνω από το 2020
:Οι αυξήσεις στις τιμές είναι απότοκο των αυξήσεων στην ενέργεια.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Eurostat ο δείκτης τιμών βιομηχανικών προϊόντων παρουσίασε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αύξηση. Τον Αύγουστο αυξήθηκε 1,1% και τον Σεπτέμβριο 2,7% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και σε όλη την περιοχή της Ευρώπης. Μάλιστα σε σύγκριση με πέρσι, την ίδια περίοδο, η αύξηση είναι της τάξης του 16,2% στην Ε.Ε. Ο συγκεκριμένος δείκτης τιμών δείχνει (στο εθνικό νόμισμα της υπό εξέταση χώρας) τις αλλαγές στις τιμές πώλησης εκ του εργοστασίου όλων των προϊόντων που πωλούνται στην εγχώρια αγορά, εξαιρουμένων των εισαγωγών.

Οι κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο από αυτή την αύξηση στις χώρες του ευρώ, σύμφωνα με τη Eurostat, είναι η ενέργεια, που είδε μηνιαία (Αύγουστος-Σεπτέμβριος) αύξηση τιμών 7,7%, τα ενδιάμεσα αγαθά που αυξήθηκαν 1,0% την ίδια περίοδο, τα κεφαλαιουχικά αγαθά που αυξήθηκαν κατά 0,5%. Κατά 0,4% αυξήθηκαν τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 0,3% τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Αν και όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είδαν τις τιμές τους να ανεβαίνουν τον Σεπτέμβριο, οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (+23,2%), τη Δανία (+8,4%) και την Ελλάδα (+5,8%).

Σε ετήσια βάση, οι κλάδοι που είδαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη ζώνη του ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2020, ήταν η ενέργεια (+40,7%), τα ενδιάμεσα αγαθά (+15,2%). 3,5% είδαν αύξηση τα κεφαλαιουχικά αγαθά και για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και 3,0% τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 8,1%. Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις καταγράφονται σε Ιρλανδία (+82,9%), Δανία (+34,4%) και Εσθονία (+29,9%).

Μεταφέρεται η κρίση της ενέργειας στη βιομηχανική παραγωγή

Από τα νούμερα του δείκτη της Eurostat είναι σαφές ότι υπάρχει αύξηση του δείκτη τιμών γιατί ενσωματώνει τις τιμές ενέργειας του προηγούμενου διαστήματος, που σημαίνει ότι με την αύξηση των τιμών στην εισαγόμενη ενέργεια στις χώρες του ευρώ, ο αντίστοιχος δείκτης θα παρουσιάσει κι άλλη άνοδο τους επόμενους μήνες, όσο θα ενσωματώνει τη μετακύληση της αύξησης των τιμών ενέργειας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η Ε.Ε. αν και δεν έχει την παραγωγική βάση που έχουν χώρες όπως η Κίνα για παράδειγμα, καταφέρνει να συγκρατεί την ξέφρενη αύξηση των ενδιάμεσων αγαθών με τα οποία παράγονται τελικά προϊόντα. Όμως η τάση αυτή αναμένεται να αντιστραφεί το επόμενο διάστημα αν δεν καταπολεμηθεί το πρόβλημα τις αυξημένης τιμής στην ενέργεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider