Λαγκάρντ: «Πολύ απίθανο» να αυξήσει τα επιτόκια το 2022 η ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: «Πολύ απίθανο» να αυξήσει τα επιτόκια το 2022 η ΕΚΤ
«Στο guidance για τα επιτόκια, έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρα τις τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ χαμηλός, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «απορρίπτοντας» τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση τον επόμενο Οκτώβριο.

«Στο guidance για τα επιτόκια, έχουμε διατυπώσει ξεκάθαρα τις τρεις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται πριν αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια», είπε σε εκδήλωση στη Λισαβόνα. «Παρά την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές του μεσοπρόθεσμα παραμένουν συγκρατημένες και, ως εκ τούτου, αυτές οι τρεις προϋποθέσεις είναι πολύ απίθανο να ικανοποιηθούν το επόμενο έτος», πρόσθεσε.

«Τα επιτόκια της αγοράς αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας κυρίως της μεγαλύτερης αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, των εξωτερικών επιπτώσεων στις προσδοκίες των επιτοκίων αλλά και ορισμένων ερωτημάτων σχετικά με τις αγορές ομολόγων μετά την πανδημία», τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων, εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού χαμηλό.

«Μια αδικαιολόγητη σύσφιξη των συνθηκών χρηματοδότησης είναι ανεπιθύμητη σε μια εποχή που η αγοραστική δύναμη συμπιέζεται ήδη από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και καυσίμων, ενώ θα αντιπροσώπευε ένα αδικαιολόγητο εμπόδιο στην ανάκαμψη», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider