Στα όρια η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου - Η Gazprom δεν εξασφάλισε επιπλέον χωρητικότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα όρια η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου - Η Gazprom δεν εξασφάλισε επιπλέον χωρητικότητα
Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο, με τα ολλανδικά συμβόλαια πρώτου μήνα να αυξάνονται περίπου 3% στα 67,50 ευρώ η μεγαβατώρα.

Η Ρωσία διατηρεί την αγορά ενέργειας της Ευρώπης στην «κόψη του ξυραφιού», αφού η Gazprom αρνήθηκε να εξασφαλίσει περισσότερη χωρητικότητα αγωγών για αργότερα αυτό το χειμώνα, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες θα «σκεπάζουν» την περιοχή.

Ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παραδώσει όλο το φυσικό αέριο που χρειάζεται η Ευρώπη, ειδικά όταν η ζήτηση κορυφωθεί, η Gazprom δεν κράτησε καμία επιπλέον χωρητικότητα για να στείλει καύσιμα στην Ευρώπη το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους μέσω Ουκρανίας και Πολωνίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολλών δημοπρασιών χωρητικότητας την Τρίτη.

Μπορεί ακόμη να δεσμεύσει την απαιτούμενη χωρητικότητα στις προσεχείς μηνιαίες πωλήσεις, αν και οι κατανομές και οι πραγματικές ροές έχουν περιοριστεί από τον Σεπτέμβριο, κάτι που θεωρείται ως παράγοντας που συμβάλλει στον περιορισμό του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ευρώπης. Αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, προκάλεσε κατηγορίες από ορισμένους παράγοντες στην Ευρώπη ότι η χώρα χρησιμοποιεί την ενεργειακή κρίση της περιοχής για να προωθήσει την έγκριση για τον επίμαχο αγωγό Nord Stream 2 προς τη Γερμανία.

Το α’ τρίμηνο, όταν συνήθως αυξάνεται η κατανάλωση φυσικού αερίου, θα είναι βασικό για τη Ρωσία, καθώς επιδιώκει να ξεκινήσει το Nord Stream 2 και να κατευθύνει εκ νέου τουλάχιστον ορισμένες ροές στον αγωγό.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο, με τα ολλανδικά συμβόλαια πρώτου μήνα να αυξάνονται περίπου 3% στα 67,50 ευρώ η μεγαβατώρα. Το συμβόλαιο έφτασε το ρεκόρ των 162,13 ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Σε μια σειρά δημοπρασιών την Τρίτη, η Gazprom δεν έκλεισε κανένα από τα 9,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που είναι διαθέσιμα ημερησίως στη Sudzha και κανένα από τα 5,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως στη Sokhranovka - και τα δύο σημεία στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Καμία χωρητικότητα για την αποστολή φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του συμπιεστή Mallnow, όπου τελειώνει ο ρωσικός αγωγός Γιαμάλ-Ευρώπη, δεν έχει δεσμευτεί στις δημοπρασίες.

Το ίδιο ισχύει και για τις δημοπρασίες για το β’ και το γ’ τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider