«Τρομάζει» καταναλωτές και επιχειρήσεις το μαζικό κύμα των ανατιμήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τρομάζει» καταναλωτές και επιχειρήσεις το μαζικό κύμα των ανατιμήσεων
«Παγωμένοι» παρακολουθούν οι καταναλωτές το κύμα των ανατιμήσεων που έχει κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά, εκφράζοντας φόβους για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Το 2022 αναμένεται να είναι έτος γεμάτο προκλήσεις, σε ό,τι αφορά το μέτωπο της ακρίβειας, με τις επιχειρήσεις να κρούουν το δικό τους «καμπανάκι» και τους παράγοντες της αγοράς να προειδοποιούν πως τα δύσκολα δεν έχουν περάσει.

Σε ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ», οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, το μεταφορικό και το ενεργειακό κόστος συμπαρασύρουν προς τα πάνω τη διαμόρφωση των τιμών στα είδη διατροφής, ροκανίζοντας επικίνδυνα το διαθέσιμο εισόδημα του καταναλωτή.

«Η τάση στις αυξήσεις τιμών θα συνεχιστεί, δεν βλέπουμε άμεσα αποκλιμάκωση του φαινομένου», εξηγεί στο insider.gr ο Δρ. Λευτέρης Κιοσές, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Δεν έχει φανεί ακόμη η επίδραση της ενέργειας στα είδη διατροφής

Ωστόσο, όπως ο ίδιος σπεύδει να επισημάνει, οι αυξήσεις τιμών που είδαν οι καταναλωτές τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αποδίδονται μόνο στις πληθωριστικές πιέσεις που συνδέονται με τις αυξήσεις των πρώτων υλών. «Η επίδραση της αύξησης του ενεργειακού κόστους δεν έχει ακόμη φανεί», προειδοποιεί ο κ. Κιοσές, ενώ προσθέτει πως η αποτίμηση της κατάστασης του Οκτωβρίου αλλά και η έλευση του Νοεμβρίου θα ενισχύσουν τα δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά την πορεία διαμόρφωσης των τιμών.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΕΛΚΑ, οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν αυξημένες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, καθώς, όπως παραδοσιακά ισχύει, όσο η ζήτηση αυξάνεται, τόσο αυξάνονται και οι τιμές.

Ποια είδη διατροφής σέρνουν το χορό των ανατιμήσεων

Όπως φαίνεται κι από τα τελευταία στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ελληνική Στατιστική Αρχή και αναλύει το ΙΕΛΚΑ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών εντοπίζονται σε οπωροκηπευτικά, φρούτα και λαχανικά, αλλά και στο κρέας (αρνί/κατσίκι). Είναι ενδεικτικό πως η τιμή στο κρέας δεν έχει μειωθεί από το περασμένο Πάσχα. «Τσιμπημένες» είναι οι τιμές και στα φυτικά έλαια, τα οποία είναι κυρίως εισαγόμενα.

Όπως προκύπτει από την τελευταία μελέτη του ΙΕΛΚΑ – δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο – η πορεία των τιμών στην Ελλάδα είναι αυξητική τους τελευταίους μήνες, ωστόσο εμφανίζεται καλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συγκριτικά με τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει την 8η μικρότερη αύξηση των τιμών τροφίμων, ωστόσο η χώρα μας έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (13% και 24%) στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, καταλαμβάνει την 6η θέση με τον υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυξήσεις από 10% έως και… 30%

Μελανά είναι τα ευρήματα παρόμοιας μελέτης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους αναμένεται να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το 68% των ΜΜΕ εκτιμούν ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις. Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας, ο Γ’ Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Γιώργος Παύλου, είχε επισημάνει πως «οι αυξήσεις είναι αρκετά μεγάλες, με αποτέλεσμα να πληγεί ο τελικός καταναλωτής. Οι αυξήσεις σε προϊόντα που ήδη καταγράφονται, φτάνουν το 5%, αλλά θεωρώ ότι αυτό το ποσοστό το προσεχές διάστημα θα αυξηθεί, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της βιοτεχνίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε πρόσφατη δήλωσή του – την περασμένη εβδομάδα – ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του πως η διάρκεια και η περαιτέρω επιτάχυνση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των συνεχών αυξήσεων πρώτων υλών και αγαθών θα δημιουργήσουν ακρίβεια και ελλείψεις στην αγορά, ενώ θα καθυστερήσουν τη μετάβαση της οικονομίας στην επόμενη μέρα. Μάλιστα, ο κ. Κορκίδης δεν δίστασε να κάνει λόγο για «πανδημία ακρίβειας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΕΛΚΑ: Εκτιμήσεις για αυξημένες πωλήσεις κατά 0,7% το β' εξάμηνο και 0,8% το 2021 στο λιανεμπόριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider