Προχωρούν οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες – Οι 5 «μνηστήρες» για τη Θράκη

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προχωρούν οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες – Οι 5 «μνηστήρες» για τη Θράκη
Στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, ύψους 130 εκατ. ευρώ, για τις υποδομές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης «πέρασαν» ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.-Α.Τ.Ε.Σ.Ε., ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT. Συνολικά projects 400 εκατ. ευρώ μαζί με Κρήτη και Θεσσαλία.

Δρομολογούνται οι εξελίξεις σχετικά ένα μεγάλο ΣΔΙΤ project που σχετίζεται με την υλοποίηση έργου φοιτητικών εστιών στη Θράκη.

Η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αποφάσισε να εγκρίνει το Τεύχος Πρόσκλησης Συμμετοχής σε Διάλογο του Σταδίου Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού για την ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του έργου «Υλοποίηση έργου φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών, και λοιπών υποδομών του Δ.Π.Θ. με ΣΔΙΤ», ενός διαγωνισμού ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Τον περασμένο Ιούλιο μάλιστα αποφασίστηκε και εγκρίθηκε η προεπιλογή των πέντε υποψήφιων «μνηστήρων», ήτοι των ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.-Α.Τ.Ε.Σ.Ε., ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και INTRAKAT.

Τον Απρίλιο του 2020 σε σχετική συνεδρίαση της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εγκρίθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Α’ φάσης του διαγωνισμού για το έργο με τίτλο «Υλοποίηση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δ.Π.Θ., με συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ)» και η δημοπράτησή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διυπουργική Επιτροπή ενέκρινε το έργο στις 3 Απριλίου.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 107.300.000 (χωρίς ΦΠΑ) το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να δημιουργήσει ένα σύνθετο οικοδομικό συγκρότημα που θα αναμορφώσει σημαντικά τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη). Ως κομμάτι του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δ.Π.Θ. το έργο αυτό θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ο οποίος καθιστά διαθέσιμες υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αλλά και εξειδίκευσης στους τομείς της Φοιτητικής Μέριμνας (φοιτητικές εστίες και χώροι σίτισης), της Εκπαίδευσης και της Έρευνας. Η διαμόρφωση και η λειτουργία των νέων κτηριακών συγκροτημάτων εντός των χώρων του Ιδρύματος θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες εργασίας τόσο των φοιτητών όσο και των υπόλοιπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ακριτική Θράκη.

Ευρύτερα πάντως, προχωρούν οι τρεις διαγωνισμοί για την κατασκευή φοιτητικών εστιών σε Κρήτη, Θράκη και Θεσσαλία. Πρόκειται για διαγωνισμούς μέσω ΣΔΙΤ συνολικού ύψους κοντά στα 400 εκατ. ευρώ που προωθούνται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Εκτός από τις φοιτητικές κατοικίες τα έργα περιλαμβάνουν και την κατασκευή άλλων υποδομών, από ερευνητικά εργαστήρια μέχρι χώρους εστίασης και σπίτια για τους καθηγητές. Να σημειωθεί ότι επειδή απαιτούνται σημαντικοί πόροι έχει εξεταστεί κατά πόσο μπορεί τα projects να χρηματοδοτηθούν και από κονδύλια της ΕΕ (π.χ. ΕΤΕπ) του ΕΣΠΑ κ.α.

Ο διαγωνισμός του Πανεπιστημίου Κρήτης, προϋπολογισμού 207 εκατ. ευρώ, είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις και στη δεύτερη φάση είχαν προκριθεί οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat και την κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στον διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ κατασκευής φοιτητικών εστιών και άλλων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο ανάδοχος θα αναλάβει όχι μόνο την κατασκευή φοιτητικών εστιών στη Λαμία καθώς και άλλες εκπαιδευτικές / ερευνητικές υποδομές. Θα αναλάβει και τα έργα αστικής ανάπλασης και αξιοποίησης τού βιομηχανικού ακινήτου της βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία Βόλου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών και ερευνητικών εγκαταστάσεων, και κοινωνικών υποδομών. Προβλέπεται, επίσης, η κατασκευή φοιτητικών εστιών, και εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη ζήτηση για δωμάτια στις φοιτητικές εστίες με την επιστροφή στα αμφιθέατρα του ΑΠΘ

gazzetta
gazzetta reader insider insider