Ποια είναι η «εικόνα» στη φοιτητική κατοικία

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια είναι η «εικόνα» στη φοιτητική κατοικία
Τι «δείχνει» έρευνα της Geoaxis σε 6 περιοχές-«φοιτητικά κέντρα» της χώρας. Αύξηση ζητούμενων ενοικίων σε σχέση με πέρυσι, μεσοσταθμικά, κατά 12,9%.

Συνεχίζεται η μεγάλη αύξηση των πιθανών τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων και στις 6 περιοχές μελέτης φανερώνοντας την ανθεκτικότητα της συγκεκριμένης αγοράς στον COVID-19, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να αναχαιτίζεται η επίδραση που ασκεί το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες επιλέγουν ξανά την μακροχρόνια μίσθωση. Το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρυσι είναι διψήφιο και προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 12,9%.

Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis, σε 6 περιοχές που αποτελούν «φοιτητικά κέντρα» της χώρας. Ειδικότερα, ως περιοχές μελέτης ορίστηκαν οι εξής: Αθήνα (Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη) / Θεσσαλονίκη (Καμάρα, Ροτόντα, Αγίου Δημητρίου) / Πάτρα (Κέντρο) / Ηράκλειο (Κέντρο) / Βόλος (Κέντρο) / Κομοτηνή (Κέντρο). Η έρευνα αγοράς πραγματοποιήθηκε με συλλογή στοιχείων μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, για έξι ενδεικτικές φοιτητικές πόλεις στο διάστημα του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2021. Η έρευνα βασίστηκε σε αναζήτηση διαμερισμάτων που προκαλούν το ενδιαφέρον των φοιτητών, ήτοι δυάρια ή γκαρσονιέρες απολύτως τυπικής κατασκευής που δεν ωφελούνται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή εξαιρετικά προνομιακή θέση.

Μεσοπρόθεσμη Τάση – Πρόβλεψη

Σύμφωνα με την έρευνα της Geoaxis, υπό τον επικεφαλής κ. Γιάννη Ξυλά, η πανδημία του κορονοϊού σε συνάρτηση με τη νέα μετάλλαξη τύπου Δ’ και το ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσουν την κινητικότητα στην φοιτητική κατοικία ιδιαίτερα το φθινόπωρο. Ορισμένοι γονείς έχοντας κατά νου τα περσινά μοντέλα εκπαίδευσης (τηλεκπαίδευση, lockdown) θα κρατήσουν πιο αμυντική στάση απέναντι στην εύρεση μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας, ενώ αρκετοί θα θελήσουν να διαπραγματευτούν με τους ιδιοκτήτες την δυνατότητα συναινετικής λύσης της μίσθωσης σε περίπτωση lockdown.

Η κινητικότητα αναζήτησης από τους γονείς όσον αφορά στην διαθεσιμότητα διαμερισμάτων και των τιμών ενοικίασης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Αυγούστου, αλλά το αν θα προβούν σε άμεση μίσθωση ή/όχι, θα καθοριστεί από τα υγειονομικά δεδομένα, τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η Κυβέρνηση και την δυνατότητα μαθημάτων εξ αποστάσεως. Η φοιτητική κατοικία φαίνεται να διατηρεί πολύ καλή δυναμική η οποία αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, λόγω μειωμένης προσφοράς. Στην μεγάλη εικόνα, η πιθανότητα νέας έξαρσης του ιού από το Φθινόπωρο, η επαναφορά νέων μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας που μπορεί να εφαρμόσει η πολιτεία και η εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει τελικά ο COVID-19 στην αγορά ακινήτων.

Συμπεράσματα Έρευνας

Η έρευνα επιβεβαιώνει το γεγονός ότι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2020 οι ζητούμενες τιμές αυξάνονται σε διψήφιο μεσοσταθμικό ποσοστό 12,9% και η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες και ο Βόλος την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2017 οι ζητούμενες τιμές παραμένουν σε αυξητική τάση με μεσοσταθμικό ποσοστό 26,1% (ή 5,22% κατά έτος).

Αναλυτικότερα:

Ηλικίες Φοιτητικών Διαμερισμάτων

Από πλευράς ηλικιών, όπως ήταν αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη με διάμεση ηλικία τα 50 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 42 έτη, ο Βόλος με 28 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης με 26 έτη και η Πάτρα με 22 έτη. Την μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή με 21 έτη.

Επιφάνειες Φοιτητικών Διαμερισμάτων

Από πλευράς επιφανειών, τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Αθήνα με διάμεση επιφάνεια 63τμ. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 55τμ, ο Βόλος με 50τμ και η Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης με 45τμ. Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφθηκαν στην Κομοτηνή με 42 τμ.

Χαρακτηριστικά Αγοράς για Μίσθωση Φοιτητικών Διαμερισμάτων

· Τα φοιτητικά διαμερίσματα μαζί με τις αποθήκες, τα Logistic Centers, τα Data Centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στην μείωση αξιών λόγω COVID-19. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών.

· Η αύξηση της προσφοράς φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένουμε να συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον καθώς αριθμός διαμερισμάτων στα κέντρα των πόλεων λόγω μείωσης του τουρισμού διατίθεται πλέον για τυπική μακροχρόνια μίσθωση παρά για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω πλατφόρμων τύπου air b&b.

· Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε μερική παρά ολική ανακαίνιση των διαμερισμάτων και τα παραδίδουν σε καλή κατάσταση γιατί γνωρίζουν πως διαφορετικά χάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κινδυνεύουν να τα κρατήσουν ξενοίκιαστα για αρκετό χρόνο.

· Αν και ο αριθμός των φοιτητών που εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις είναι σημαντικά μειωμένος χρόνο με το χρόνο καθώς οι φοιτητές όλο και περισσότερο επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του Πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, εντούτοις ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε σχολή είναι σταθερός, διατηρώντας κατά κάποιο τρόπο την ένταση της ζήτησης. Η πανδημία του COVID-19 θα ενισχύσει την τάση για εντός έδρας φοίτηση.

· Η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει πλέον να νοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα και μικρότερα διαμερίσματα. Ταυτόχρονα καταγράφεται μείωση των φοιτητών που επιλέγει να συγκατοικήσει παρά το γεγονός ότι μπορεί να επιμερισθούν τα έξοδα, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ότι οι γκαρσονιέρες.

· Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων παικτών του real estate να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα φοιτητικών εστιών, καθώς είναι πλέον διαπιστωμένο ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Spitogatos: Πού κυμαίνονται οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider