Και επίσημα στην Wall Street η διαπραγμάτευση του Bitcoin, οι κεντρικές τράπεζες αντιδρούν και... προειδοποιούν

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και επίσημα στην Wall Street η διαπραγμάτευση του Bitcoin, οι κεντρικές τράπεζες αντιδρούν και... προειδοποιούν
Την Δευτέρα στην Wall Street ανοίγει η διαπραγμάτευση του πρώτου Bitcoin ETF (Exchange Trade Fund), μέσα σε συνθήκες κορύφωσης των πληθωριστικών πιέσεων και διολίσθησης του δολαρίου. Οι αντιδράσεις όμως κυβερνήσεων και Κεντρικών Τραπεζών είναι καθ' οδόν.

Η αντίδραση των αγορών στην εκκίνηση διαπραγμάτευσης του πρώτου ETF Bitcoin στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προκάλεσε ενίσχυση της τιμής του πλέον γνωστού κρυπτονομίσματος.

Το γεγονός ότι η εκκίνηση αυτή συμπίπτει χρονικά με την ανακοίνωση νέας αύξησης των πληθωρισμού στις ΗΠΑ, στην Ευρωζώνη και στην Κίνα, που οδηγεί σε μεγαλύτερη διολίσθηση του δολαρίου, έχει διαμορφώσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το κρυπτονόμισμα που αναμένεται να εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ένταση την επόμενη εβδομάδα.

Παρ' όλα αυτά η διαδρομή του κρυπτονομίσματος φαίνεται πως πρόκειται να αντιμετωπίσει νέους περιορισμούς στις ανοικτές αγορές της δύσης, πέρα από τις απαγορευτικές παρεμβάσεις της Κίνας που διέκοψε κάθε νόμιμη δραστηριότητα «εξόρυξής» του στο έδαφός της.

Ήδη, η Κεντρική Τράπεζα της Μ. Βρετανίας σε πρόσφατο κείμενο της προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνοδεύουν τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα πως η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει εκτιναχθεί στα 2,4 τρισ. δολάρια.

Θέλοντας να υπογραμμίσει μάλιστα τους κινδύνους και τις συνέπειές τους συγκρίνει στο ίδιο κείμενο την αγορά των κρυπτονομισμάτων με εκείνη των Subprime Loans που οδήγησαν στην κρίση του 2008 υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι διπλάσια εκείνης των subprime loans το 2008...

Το αξιοσημείωτο είναι πως μετά τις απαγορεύσεις της Κίνας και την αποτυχημένη προσπάθεια να μεταφερθούν τα κινέζικα «ορυχεία» κρυπτονομισμάτων στην Σιβηρία, οι ΗΠΑ καταγράφονται στην τρέχουσα κατάσταση ως η έδρα του 35% της δραστηριότητας «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων γεγονός που διευκολύνει η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης του bitcoin ETF στην Wall Street την Δευτέρα.

Ούτε στις ΗΠΑ όμως θα παραμείνει η κατάσταση ως έχει.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για την φορολόγηση των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων...

Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις στελεχών της Fed ότι η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν έχει την πρόθεση να απαγορεύσει την λειτουργία των κρυπτονομισμάτων, τα εμπόδια και περιορισμοί εκτιμάται πως θα αυξάνονται συν τω χρόνω σε συνάρτηση με την υλοποίηση των προγραμμάτων κυκλοφορίας των ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Βέβαια ένα σημαντικό μέρος της χρηματιστηριακής αγοράς ιδιαίτερα εκείνο που είναι συνδεδεμένο με τους μεγάλους τραπεζικούς επενδυτικούς Ομίλους, συνεχίζει να καταγγέλλει τα κρυπτονομίσματα ως «φούσκα» και assets χωρίς αξία.

Μεταξύ αυτών και ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι θέμα χρόνου η αναπόφευκτη επιβολή κρατικών «ρυθμίσεων» στην κυκλοφορία των κρυπτονομισμάτων.

Στο μεταξύ όμως διευρύνεται με ραγδαίους ρυθμούς η επέκταση των κρυπτονομισμάτων και η τεχνολογική εφαρμοστική δυνατότητα του Blockchain...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ στην πρώτη θέση για την εξόρυξη Bitcoin, εκθρονίζοντας την Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider