Η «επιχειρησιακή συμφωνία» και τα άλλα βήματα για τη «δόση» στο Ελλάδα 2.0

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «επιχειρησιακή συμφωνία» και τα άλλα βήματα για τη «δόση» στο Ελλάδα 2.0
Τί συζήτησαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, και το επιτελείο του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με την ομάδα του εκπροσώπου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο.

Τα 15 ορόσημα που συνδέονται με το πρώτο πακέτο δόσης (1,97 δισ. ευρώ και δανείου 2,12 δισ. ευρώ) από το Ελλάδα 2.0, συζήτησαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, και το επιτελείο του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με την ομάδα του εκπροσώπου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, που βρίσκεται για αυτό το λόγο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποκωδικοποιήθηκαν οι εκκρεμότητες που θεωρεί η πλευρά της Επιτροπής πως πρέπει να ολοκληρωθούν ούτως ώστε να υποβληθεί το αίτημα για το πρώτο πακέτο δόσεων στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, έγινε ξεκάθαρο ότι απομένει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να κλειδώσει η 1η δόση, που είναι και «ευθύνη» της Επιτροπής, και είναι πιο γραφειοκρατικού χαρακτήρα, αλλά θέλει δουλειά και προσοχή στις λεπτομέρειες.

Ο λόγος για τις επιχειρησιακές συμφωνίες που πρέπει να συνάψει η Κομισιόν με όλα τα κράτη - μέλη με βάση το θεσμικό πλαίσιο του Ταμείου (προς το παρόν έχουν υπογραφεί δυο συμφωνίες για τους όρους των επιδοτήσεων και των δανείων με όσα κράτη έχουν προχωρήσει).

Η εν λόγω εκκρεμότητα - που ισχύει για όλα τα κράτη - πρέπει να λήξει για να υποβληθεί από τη χώρα το αίτημα για τα 4,12 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου.

Η επιχειρησιακή συμφωνία είναι, όπως έχει πρόσφατα διευκρινίσει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μία διμερής σύμβαση με κάθε κράτος μέλος που περιγράφει λεπτομερώς, περαιτέρω των αρχικών κειμένων, τους τεχνικούς όρους για την παρακολούθηση της εφαρμογής των Σχεδίων Ανάκαμψης τα επόμενα έξι χρόνια. Δηλαδή το πως θα γίνεται ο έλεγχος από τις Βρυξέλλες.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις έχει αναφέρει, επίσης πως η Επιτροπή επιχειρεί να ολοκληρώσει τα κείμενα και να μπορεί να δεχθεί τις πρώτες αιτήσεις για «δόση» με αρχή από την Ισπανία και την Ελλάδα που εκτιμάται πως είναι τα δυο πιο έτοιμα κράτη. Υπολογίζει πως θα ακολουθήσει η Γαλλία και μετά η Δανία, η Ιταλία και η Σλοβακία.

Κάθε αίτημα πληρωμής απαιτεί επαλήθευση ότι τα σχετικά ορόσημα και οι στόχοι έχουν επιτευχθεί σωστά. Θα γίνει αξιολόγηση από την Επιτροπή και πρόταση προς τους ΥΠΟΙΚ για εκταμίευση της δόσης.

Πηγές από τις Βρυξέλλες εξηγούν πως ειδικά σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν στόχοι υλοποίησης επενδύσεων αφού το πρόγραμμα είναι στην αρχή. Αλλά και μετά, η κύρια έμφαση (εν αντιθέσει με το ΕΣΠΑ) θα παραμένει στις Μεταρρυθμίσεις (που συνδέονται κυρίως με τα ορόσημα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα ραντεβού Κοστέλο στην Αθήνα για το Ελλάδα 2.0 και τις μεταρρυθμίσεις - Τροχάδην για 4,1 δισ.

Στις μεγάλες επενδύσεις στρέφεται η ΕΤΕπ στο Ελλάδα 2.0 - Ανεβάζει τον «πήχη» με μόχλευση στο 100%

gazzetta
gazzetta reader insider insider