Οικονομία | Διεθνή
12-10-2021 | 16:35

Η παράδοξη στάση του ΔΝΤ για την ενεργειακή κρίση

Η παράδοξη στάση του ΔΝΤ για την ενεργειακή κρίση
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η ενεργειακή κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία τους τελευταίους μήνες αποτελεί το νούμερο ένα θέμα συζήτησης των ημερών σε επενδυτικούς και όχι μόνο κύκλους, με την αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο να θέτει εν αμφιβόλω τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Και μπορεί η τιμή του αμερικανικού αργού την Δευτέρα να σκαρφάλωσε πάνω από τα 80 δολάρια/βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014, ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν δείχνει να συμμερίζεται τις εκτιμήσεις για νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου σε τριψήφια νούμερα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το World Economic Outlook του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το Ταμείο εκτιμά πως οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν κάτω από τα επίπεδα των 80 δολαρίων/βαρέλι που βρίσκονται σήμερα και θα κινηθούν μεσοπρόθεσμα κοντά στα επίπεδα των 65 δολαρίων/βαρέλι, καθ' όλη την διάρκεια του τρέχοντος έτους αλλά και του 2022.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά πως η τιμή του βαρελιού για το 2021 θα κυμανθεί στα 65,7 δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 13,9% μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου και αύξηση 59% σε σχέση με την μέση τιμή κατά το 2020, καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας επιταχύνεται μετά το πέρας της πανδημίας και των συνακόλουθων περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Παράλληλα το ΔΝΤ επισημαίνει πως η μείωση των αποθεμάτων σε παγκόσμια κλίμακα ώθησε τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ τον Ιούλιο να προχωρήσουν στην αύξηση της παραγωγής κατά 5,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μακροπρόθεσμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, εκτιμώντας πως το 2026 η τιμή του βαρελιού θα κυμαίνεται στα επίπεδα των 56,3 δολαρίων.

Τέλος, στην έκθεση World Economic Outlook, το ΔΝΤ εκτιμά πως οι συνθήκες στην αγορά θα παραμείνουν σφιχτές και πλήρως εναρμονισμένες με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για αύξηση της ζήτησης, ενώ εκτιμάται πως βραχυπρόθεσμα οι κίνδυνοι για τις τιμές είναι μετριασμένοι.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά πως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την αγορά του «μαύρου χρυσού» σχετίζονται με την μείωση του διαθέσιμου χώρου για αποθήκευση του εμπορεύματος, κυρίως λόγω της μείωσης των επενδύσεων εξαιτίας της κρίσης, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα αύξηση των τιμών, ενώ στον αντίποδα η αύξηση της παραγωγής αργού από χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ+, όπως το Ιράν, η Λιβύη και η Βενεζουέλα είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση της τιμής του αργού βραχυπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Ενισχύεται η πιθανότητα διόρθωσης στις αγορές, με εκτόξευση του πετρελαίου

Διεθνείς αναλυτές: Ολοταχώς για τα 90 δολάρια οδεύει το πετρέλαιο

Κοντά στα 84 δολάρια το Brent καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό

MUST READ

ΔΝΤ για Ελλάδα: Ισχυρή ανάπτυξη 6,5% φέτος και 4,6% το 2022, αλλά τεράστιο εξωτερικό έλλειμμα