Έρχονται δράσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για κατάρτιση και απασχόληση 574.000 ωφελούμενων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται δράσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για κατάρτιση και απασχόληση 574.000 ωφελούμενων
Για ενεργητικές πολτικές απασχόλησης θα διατεθούν 540 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 74.000 νέων θέσεων εργασίας έως το τέλος του 2025

Πάνω από 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για δράσεις απασχόλησης και κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας.

«Η κατάρτιση σταματά να είναι πλάκα και ευκαιρία για πρόσθετο εισόδημα και γίνεται όπλο για την οικονομία του αύριο», τόνισε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας νωρίτερα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι τις σημαντικότερες δράσεις που θα προωθηθούν έως το 2025 στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα διατεθούν 540 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθούν 74.000 νέες θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2025.

Πιο συγκεκριμένα τα νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ αφορούν:

  • 12.000 θέσεις πρακτικής άσκησης για νέους έως 30 ετών
  • 10.000 θέσεις με διάρκεια έως 2 έτη, για ειδικές ομάδες πληθυσμού όπως οι ΑΜεΑ, οι άνεργες μητέρες και τα θύματα κακοποίησης
  • 10.000 θέσεις με διαρκεία 18 μηνών για μακροχρόνια ανέργους άνω των 45 ετών στην Δ. Μακεδονία και στην Δ. Ελλάδα
  • 15.000 θέσεις διαρκείας 6 μηνών (συν επιπλέον 3 μήνες κατάρτισης)
  • 5.000 θέσεις διάρκειας 15 μηνών στο πλαίσιο των green jobs (δράσεις για το περιβάλλον)
  • 22.500 θέσεις σε ανέργους τοπικών κοινωνιών.

Δράσεις κατάρτισης

Επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την κατάρτιση 500.000 ανέργων σε ψηφιακές δεξιότητες και πράσινη οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος του 2025 περίπου 150.000 ωφελούμενοι θα έχουν λάβει πιστοποιητικό ολοκλήρωσης προγραμμάτων κατάρτισης.

Η αλλαγή του μοντέλου της κατάρτισης που θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων.

Σήμερα σύμφωνα με τη Eurostat , μόνο το 51% των πολιτών έχει ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων.

Σε πρώτη φάση έως το τέλος του 2022, σε προγράμματα κατάρτισης θα ενταχθούν 150.000 ωφελούμενοι. «Η κατάρτιση σταματά να είναι πλάκα και ευκαιρία για πρόσθετο εισόδημα και γίνεται όπλο για τη νέα οικονομία του αύριο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. «Τα πιστοποιητικά θα δείχνουν ότι οι καταρτιζόμενοι έχουν αποκτήσει γνώσεις που η αγορά θα ανταμείψει.

Σε πρώτη φάση συνεργαστήκαμε με κολοσσούς όπως η Amazon και η Google. Kανένας πάροχος δεν αποκλείεται αλλά ο πήχης πρέπει να ανέβει. Θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση για τους παρόχους και τους καταρτιζόμενους», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider