ΟΟΣΑ: Συμφωνία για ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΟΣΑ: Συμφωνία για ελάχιστο παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15%
Η ομάδα ανεπτυγμένων κρατών συμφώνησε με την επιβολή φόρου στο 15% και σηματοδοτεί μία μεγάλη αλλαγή για τις μικρότερες οικονομίες.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε τη συμφωνία των παγκόσμιων ηγετών για την εφαρμογή ενός παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου (GMT), μετά από χρόνια διαφωνιών.

Η ομάδα ανεπτυγμένων κρατών συμφώνησε με την επιβολή φόρου στο 15% και σηματοδοτεί μία μεγάλη αλλαγή για τις μικρότερες οικονομίες, όπως η Δημοκρατία της Ιρλανδίας που έχει προσελκύσει διεθνείς εταιρείες - σε μεγάλο βαθμό - χάρη στο χαμηλό εταιρικό φόρο, σύμφωνα με το CNBC.

Η συμφωνία ορόσημο επιτεύχθηκε μετά από ορισμένες προσαρμογές πάνω στο αρχικό κείμενο, με πιο σημαντική ότι ο GMT 15% δεν θα αυξηθεί στο μέλλον και πως οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα πληγούν από τα νέα δεδομένα.

Αυτό βοήθησε την Ιρλανδία, η οποία είχε φέρει αντιδράσεις, να συμφωνήσει. Παράλληλα, συμφώνησε και η Ουγγαρία, παρά τις αρχικές διαφωνίες, μετά από διαβεβαιώσεις πως θα υπάρχει μια μακρά περίοδος προσαρμογής.

Οι χώρες θα πρέπει τώρα να ρυθμίσουν κάποιες εκκρεμότητες, ώστε η νέα συμφωνία θα μπορεί να εφαρμοστεί μέσα στο 2023, με την Ελβετία να καλεί να δοθεί περισσότερος χρόνος και να υπάρχει ασφάλεια δικαίου στην εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων μετά την ανακοίνωση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) της επίτευξης παγκόσμιας συμφωνίας για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

"Η Ελβετία ζητεί τα συμφέροντα των μικρών, εύρωστων οικονομιών να λαμβάνονται υπόψη στην εφαρμογή και η ασφάλεια δικαίου να εδραιωθεί για τις εν λόγω επιχειρήσεις", υπογράμμισε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν να εισαχθούν οι νέοι κανόνες έως το 2023, όπως προβλέπει ο ΟΟΣΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν δήλωσε σχετικά: "Η σημερινή συμφωνία θα κάνει τις διεθνές φορολογικές ρυθμίσεις δικαιότερες και θα λειτουργήσουν καλύτερα... Αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για μια αποτελεσματική και ισορροπημένη πολυμέρεια".

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σχολίασε: "Μετατρέψαμε τις άοκνες διαπραγματεύσεις σε δεκαετίες αυξημένης ευημερίας και για τις ΗΠΑ και για τον κόσμο. Η σημερινή συμφωνία αντιπροσωπεύει κορυφαίο επίτευγμα για την οικονομική διπλωματία"

Η παγκόσμια συμφωνία που επιτεύχθηκε για έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις θα διασφαλίσει ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί θα πληρώνουν ένα δίκαιο ποσό φόρου στις χώρες όπου κερδίζουν το εισόδημά τους, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και πρόσθεσε πως "Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για μια πραγματική δημοσιονομική επανάσταση".

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ χαιρέτισε τη συνεργασία της παγκόσμιας κοινότητας μετά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν από 136 χώρες, τονίζοντας ότι υπάρχει τώρα "σαφής πορεία προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα".

"Είμαι περήφανος που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αναβάθμιση του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος για τη σύγχρονη εποχή - μια βασική προτεραιότητα για την προεδρία μας στην G7", αναφέρει ο Σούνακ σε δήλωσή του.

"Τώρα έχουμε ανοιχτό δρόμο για δικαιότερο φορολογικό σύστημα, όπου οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες θα πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους όπου κι αν δραστηριοποιούνται".

Να θυμήσουμε πως η G7 και η G20 συμφώνησαν νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εναρμόνιση των κανόνων σε όλο τον κόσμο. Το σχέδιο υποχρεώνει τις πολυεθνικές να πληρώνουν φόρο όπου δραστηριοποιούνται - όχι μόνο όπου έχουν την έδρα τους - και την επιβολή ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου στο 15%.

Με την εφαρμογή του σε ευρύτερο επίπεδο, ο GMT θα μπορούσε να βάλει τέλος στην πρακτική εταιρειών - κολοσσών να μεταφέρουν την έδρα τους σε «φορολογικούς παραδείσους», όπως είναι η Ιρλανδία και οι Παρθένοι Νήσοι, παρότι λειτουργούν και συναλλάσονται σε άλλες χώρες. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ένα κανονιστικό πλαίσιο που έχει στόχο να βάλει τέλος στον Φόρο Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (DST), φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίες των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από το CNBC και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Δουβλίνο συναινεί να αυξήσει τον εταιρικό φόρο του

Γέλεν: Σημαντική η θέσπιση ενός παγκόσμιου εταιρικού φόρου

Η Amazon, η Κομισιόν και ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος

gazzetta
gazzetta reader insider insider