Όταν η ΕΚΤ υιοθετεί μεθόδους της Πυθίας για τον πληθωρισμό

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όταν η ΕΚΤ υιοθετεί μεθόδους της Πυθίας για τον πληθωρισμό
Οι εγχώριες και διεθνείς αιτίες της εκρηκτικής ανόδου των τιμών στην Ελλάδα αυξάνονται, σε ένα περιβάλλον στο οποίο η ΕΚΤ υποχρεούται να διολισθήσει σε νέες εκτιμήσεις όσον αφορά στην «προσωρινότητα» των πληθωριστικών πιέσεων.

Η σύνοδος του ΔΣ της ΕΚΤ τον Δεκέμβρη είναι ακόμα μακριά. Μέσα στο περιθώριο των δύο περίπου μηνών που έχει στην διάθεσή της η ΕΚΤ, έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνει νέους τρόπους έκφρασης για τα όσα διαφορετικά από την μέχρι πρόσφατα ρητορική της θα ακουστούν τότε...

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ με το γοητευτικό χαμόγελο και ο συμπαθής Φίλιπ Λέιν εκ μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου έχουν αναλάβει ήδη να στρώσουν το μονοπάτι αυτής της μετάλλαξης για την κα Λαγκάρντ.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η κα Σνάμπελ στην διαδικτυακή παρέμβασή της στο Φόρουμ που συνδιοργάνωσαν η ΕΚΤ και η Fed του Κλίβελαντ υποστήριξε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να παραμείνει υψηλός και τον επόμενο χρόνο, παρά το γεγονός ότι η εκτίμηση (σ.σ. της ΕΚΤ) είναι πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα εκτονωθούν συν το χρόνο.

Όπως είπε «θα ήταν πρόωρο να βεβαιώσουμε ότι η τρέχουσα δυναμική των τιμών θα μειωθεί πλήρως τον επόμενο χρόνο...».

Διευκρινίζοντας το γιατί αυτής της νέας «επιφύλαξης», η οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπήρχε στις δηλώσεις του τελευταίου ΔΣ, υποστήριξε ότι «είναι δυνατό η πανδημία να έχει επηρεάσει ή να έχει ενισχύσει κάποιες διαρθρωτικές τάσεις, επηρεάζοντας έτσι την δυναμική του πληθωρισμού τα επόμενα χρόνια...».

Τι σύμπτωση, για τις ίδιες διαρθρωτικές τάσεις που επηρεάζουν τον πληθωρισμό πέρα από τις προσωρινές επιδράσεις που είχαν τα μέτρα για την πανδημία, μίλησε λίγα 24ωρα νωρίτερα και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντε Γκίντος.

Οι δηλώσεις του κ. Ντε Γκίντος έγιναν 24 ώρες πριν την ανάλογη δήλωση του κ. Τζ. Πάουελ (Fed) στο ετήσιο συμπόσιο της ΕΚΤ όπου παραδέχθηκε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν συμβαδίζουν με τις προβλέψεις που είχε η κάνει η Fed και αναμένεται να διατηρηθούν και τον επόμενο χρόνο...

Στο ίδιο συμπόσιο όμως η κα Λαγκάρντ είχε αποφύγει να αναγνωρίσει ανάλογη αστοχία από την ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι η πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου είχε ανακοινωθεί εκ νέου αυξημένος στο 3,4%.

Πρόκειται για διαφορές εκτιμήσεων μεταξύ της Λαγκάρντ και των δύο βασικών αναλυτών του Συμβουλίου, μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ;

Ασφαλώς όχι, απλώς έχει δοθεί το σήμα εκκίνησης στην περαιτέρω διολίσθηση από την αρχική θέση που είναι υποχρεωμένη να διατυπώνει δημοσίως η κα Λαγκάρντ μέχρι να την αλλάξει θέση το ίδιο το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, ή ίσως και νωρίτερα αν οι εξελίξεις το απαιτήσουν...

Σε κάθε περίπτωση το κλειδί της μετάλλαξης στην τοποθέτηση της ΕΚΤ το έχουν δώσει η Ιζαμπέλ Σνάμπελ και ο Ντε Γκίντος.

Δεν είναι άλλο από την... καθυστερημένη ανακάλυψη των λεγόμενων «διαρθρωτικών τάσεων» που υπερβαίνουν την παροδικότητα της αρχικής εκτίμησης του Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η αλήθεια είναι ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ, όπως αρχικά και η Fed, είχε αποκλείσει την ανάδυση δευτερογενών πιέσεων όπως αυτές στις τιμές της ενέργειας, τις πρώτες ύλες, τα τρόφιμα (ειδικά τα σιτηρά) και τις μεταφορές.

Λίγο πολύ είχαν υποτιμήσει τις συνέπειες και την διάρκεια της πανδημίας.

Έτσι από την βεβαιότητα της αρχικής θέσης που θεωρούσε τις πληθωριστικές πιέσεις ως παροδικό φαινόμενο, αρχίζει τώρα να υιοθετεί την λογική του «ήξεις αφήξεις ου...» της... Πυθίας, εισάγοντας ως νέο παράγοντα τις διαρθρωτικές τάσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Σε αυτές τις τάσεις πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί η αναμενόμενη δυναμική των αυξήσεων σε μισθούς συντάξεις, η οποία ακόμα παραμένει συγκρατημένη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Για πόσο ακόμα κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει, καθώς λόγω των κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας η επιστροφή σε πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας εμφανίζεται πολιτικά ως ιδιαίτερα προβληματική.

Και αυτό γιατί στην Γερμανία η νέα πολιτική γραμμή θα καθοριστεί με μια πιθανώς τρικομματική κυβέρνηση, στην Ιταλία ο κ. Ντράγκι χαρακτηρίζει την επιστροφή στο Σύμφωνο Σταθερότητας αδύνατη και στην Γαλλία είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα λόγω των επικείμενων εκλογών την άνοιξη του 2022 και κανείς βέβαια δεν διανοείται στο επιτελείο Μακρόν, σε ένα τέτοιο περιβάλλον να προωθήσει πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στην Ευρωζώνη οι κερκόπορτες εισβολής του πληθωρισμού εντοπίζονται, μέσα από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών ενέργειας και των πρώτων υλών, στις χώρες με μεγάλα εμπορικά ελλείμματα.

Ειδικά στις οικονομίες όπου η «ευλογία» της ταχείας αποκατάστασης της οικονομίας συνοδεύεται με εκρηκτική αύξηση του εμπορικού ελλείμματος το οποίο «δηλητηριάζεται» από τις αυξήσεις των διεθνών τιμών.

Η Ελλάδα είναι στην κορυφή αυτής της λίστας καθώς με την γνωστή διαρθρωτική αδυναμία της οικονομίας της κουβαλάει αυτή την «κατάρα» η οποία επιδεινώνεται τελευταία και από την αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, στο οποίο τιμολογείται η πλειονότητα των εκτός Ε.Ε. προϊόντων, όπως είναι τα καύσιμα και οι πρώτες ύλες.

Αυτή άλλωστε είναι και η βασική δυσκολία να αντιμετωπιστεί η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονται οι πληθωριστικές πιέσεις όπως έδειξαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 12 μήνες ο ΔΤΚ στην Ελλάδα εκτινάχθηκε από το -2,3% στο +2,2% και όπως διαπιστώνεται από τις εξελίξεις στην πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη ειδικά για τα φρέσκα τρόφιμα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, ο τρέχον μήνας θα γνωρίσει νέα επιδείνωση...

Το... καλό νέο αυτής της επιδείνωσης στο ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι ότι υποχρεώνει την ΕΚΤ να επαναπροσδιορίσει από τον Δεκέμβριο την νομισματική πολιτική της με ευνοϊκό τρόπο για τις υπερχρεωμένες οικονομίες, ήτοι και την Ελλάδα, διασφαλίζοντας την διατήρηση της «φθηνής» αναχρηματοδότησης του υπάρχοντος αλλά και του νέου χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά για τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider