Τράπεζες: Μόνο 1,1 δισ. ευρώ τα νέα κόκκινα δάνεια από τα moratoria που έληξαν

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Μόνο 1,1 δισ. ευρώ τα νέα κόκκινα δάνεια από τα moratoria που έληξαν
Από τα στοιχεία των τραπεζών για τους πρώτους έξι μήνες μετά τη λήξη των προγραμμάτων αναστολής πληρωμών, προκύπτει ότι ποσοστό 6,9% από moratoria 17 δισ. ευρώ έγιναν ξανά μη εξυπηρετούμενα. Τι αναφέρθηκε σχετικά στο συνέδριο της DDC για τα NPLs.

Θετικά είναι τα νέα από το μέτωπο των νέων κόκκινων δανείων από την πανδημική κρίση, καθώς τα δάνεια από moratoria που ξαναγίνονται μη εξυπηρετούμενα διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ξεπερνώντας και τα πιο αισιόδοξα σενάρια.

Χωρίς να εκλείπει η εγρήγορση και η στενή παρακολούθηση της πορείας των δανείων από τα moratoria που εξέπνευσαν, τα μηνύματα από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης είναι ενθαρρυντικά για τις νέες επισφάλειες. Το διπλό μήνυμα της εγρήγορσης, αλλά και της αισιοδοξίας έδωσαν μιλώντας χθες και προχθές σε διαφορετικά πάνελ στο διήμερο συνέδριο της DDC για τα NPLs, οι CEO της Cepal Θεόδωρος Αθανασόπουλος και της QQuant Νίκος Βαρδαραμάτος, καθώς και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη.

Και στα δύο πάνελ συμμετείχε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, δίνοντας την παράμετρο της κρατικής συμβολής στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, στη συγκράτηση των νέων κόκκινων δανείων και στη διαχείριση της post περιόδου.

Μιλώντας την Τρίτη και ερωτηθείς σχετικά με τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας, ο κ. Αθανασόπουλος είπε ότι το πρόβλημα των νέων NPLs δεν φαίνεται ότι θα είναι τόσο μεγάλο όσο είχε προβλεφθεί, καθώς όλο το σύστημα λειτούργησε προληπτικά στην κρίση. Ακόμη και ο επόπτης που θέτει τους κανονισμούς βοήθησε τις τράπεζες προκειμένου να ρυθμίσουν δάνεια, είπε ο κ. Αθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες διαχείρισης παρακολουθούν καθημερινά όλα τα μακροοικονομικά δεδομένα, τα οποία κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Τα επόμενα τρίμηνα είναι σημαντικά, όπως είπε, και θα πρέπει να παρακολουθείται ο συγχρονισμός των πραγματικών δεδομένων για τα moratoria που λήγουν και τη ρευστότητα στο σύστημα.

Στο ίδιο των νέων NPLs από τα moratoria, ο κ. Βαρδαραμάτος είπε ότι οι «καταπτώσεις» δανείων από moratoria είναι πολύ μικρές, στο 1% - 2%.

Πιο αναλυτική ήταν χθες η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη. Όπως είπε, τα σημάδια από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τραπεζών για τους πρώτους έξι μήνες του 2021 μετά την εκπνοή των moratorium είναι ενθαρρυντικά. Τα δάνεια που δεν μπόρεσαν να επανέλθουν σε ομαλή αποπληρωμή ανήλθαν σε μόνο 1,1 δισ. ευρώ, ποσοστό 6,9% των δανείων, ύψους 17 δισ. ευρώ που είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής πληρωμών και έληξε. Στο καθεστώς αναστολής πληρωμών είχαν μπει 400.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις, οι οποίοι είχαν δάνεια που εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η κα Απαλαγάκη, ερωτηθείσα σχετικά, εκτίμησε ότι η θετική μέχρι στιγμής εξέλιξη στα δάνεια από moratoria θα συνεχιστεί, χωρίς να αναμένεται τελικά σημαντική αύξηση στα νέα NPLs. Όπως είπε, το 85% - 90% των δανείων από moratoria που εξέπνευσαν και καλύπτονται από το πρόγραμμα «Γέφυρα», είναι δάνεια που ήταν εξυπηρετούμενα. Επιπλέον, οι δανειολήπτες αυτοί αν δεν είναι συνεπείς με την πληρωμή της μηνιαίας δόσης τους, θα κληθούν να επιστρέψουν την επιδότηση που έλαβαν. Γενικά πάντως – είπε - το να είναι ο οφειλέτης ενήμερος σημαίνει ότι έχει καλή κουλτούρα πληρωμής.

Σημειώνεται ότι η κα Απαλαγάκη αναφέρθηκε και στο σκέλος της συνεισφοράς των τραπεζών στη χρηματοδότηση της Οικονομίας. Όπως είπε, στο α΄ εξάμηνο 2021 ο νέος δανεισμός προς την πραγματική οικονομία ανήλθε σε 11 δις ευρώ και ως εκ τούτου φαίνεται ότι και για το 2021 θα επιτευχθεί τουλάχιστον η χρηματοδότηση του 2020. Το 2020 ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις ήταν πάνω από 20 δις. ευρώ και 14 από αυτά κάλυψαν οι τράπεζες. Τόνισε επίσης ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας διοχετεύεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πληρούν τα πιστωτικά κριτήρια, διότι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση και σε άλλες πηγές χρηματοδότησης εκτός από τον τραπεζικό δανεισμό.

Αναφερόμενος στην κρατική συμβολή για την ανάσχεση των νέων κόκκινων δανείων, με τα προγράμματα επιδότησης «Γέφυρα», ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης ανέφερε ότι με το «Γέφυρα 1» με το οποίο επιδοτείται η προστασία της πρώτης κατοικίας, έχουν ενισχυθεί πάνω από 75.000 οφειλέτες. Το 85% αφορά ενήμερους προ πανδημίας δανειολήπτες. Η επιτυχία του προγράμματος οδήγησε στην παράταση της χορήγησης της κρατικής συνεισφοράς για τρεις επιπλέον μήνες, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Με το «Γέφυρα 2» για την επιδότηση έως 90% της αποπληρωμής επιχειρηματικών δανείων, ενισχύθηκαν πάνω από 15.000 επιχειρήσεις.

Ο κ. Κουρμούσης είπε επίσης ότι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στο ιδιωτικό χρέος περιλαμβάνουν τη σύσταση Credit Bureau, το οποίο θα καταγράφει το χρέος κάθε πολίτη σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και ιδιώτες και θα «απαγορεύει» αναλόγως την πρόσβασή του σε δανεισμό. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός προληπτικής ειδοποίησης της υπερχρέωσης αποτελεί έργο που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Επίσης, θα συσταθεί Central Registry που θα συλλέγει στοιχεία για τα δάνεια και θα τα δημοσιοποιεί.

Άλλες κινήσεις που θα βοηθήσουν στην ανάσχεση των κόκκινων δανείων θα είναι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που θα βελτιώσει τους πλειστηριασμού, η παράταση του «Γέφυρα 1» και ο νέος πτωχευτικός νόμος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider