ΕΕ: Εργαζόμαστε εντατικά να λύσουμε τη διαμάχη των δασμών με τις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Εργαζόμαστε εντατικά να λύσουμε τη διαμάχη των δασμών με τις ΗΠΑ
«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι στρατηγικοί εταίροι οπότε είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε, να συζητάμε, ακόμα και αν υπάρχουν διαφωνίες σε ορισμένα σημεία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εργάζεται σκληρά» να αποφύγει μία νέα σειρά από δασμούς στις εμπορικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον αρμόδιο για το εμπόριο της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, καθώς οι δασμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ των δύο εταίρων, συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις εμπορικές σχέσεις.

Επί Τραμπ, οι ΗΠΑ επέβαλαν φόρους ύψους 25% στον ευρωπαϊκό χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο τον Ιούνιο του 2018, για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την απόφαση και «απάντησε» με αντίστοιχα μέτρα σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 3,2 δισ. δολαρίων.

Σε δείγμα καλής πίστης, η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο, καθυστέρησε την εφαρμογή ενός δεύτερου «γύρου» δασμών συνολικής αξίας 3,6 δισ. δολαρίων, με στόχο την επίτευξη μίας λύσης με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πριν από την 1η Δεκεμβρίου.

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι στρατηγικοί εταίροι οπότε είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε, να συζητάμε, ακόμα και αν υπάρχουν διαφωνίες σε ορισμένα σημεία», σχολίασε σχετικά ο Βάλντις Ντομπρόβσκις στο CNBC την Τετάρτη.

«Με την κυβέρνηση Μπάιντεν έχουμε καταφέρει να λήξουμε τη διαμάχη Boeing και Airbus. Μόλις λανσάραμε με επιτυχία ένα εμπορικό και τεχνολογικό συμβούλιο στο Πίτσμπουργκ. Και τώρα εργαζόμαστε εντατικά για να λύσουμε τη διαμάχη που άφησε η 'εποχή Τραμπ', η οποία αφορά στους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμφώνησαν να λήξουν μια διαμάχη 17 ετών για Boeing και Airbus - Καταργούνται δασμοί 11,5 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider