Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο
Σημάδια επιβράδυνσης παρουσίασε η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, καθώς η οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με μία σειρά νέων προκλήσεων, κυρίως σε σχέση με τις ελλείψεις τσιπ ημιαγωγών και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Σημάδια επιβράδυνσης παρουσίασε η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, καθώς η οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με μία σειρά νέων προκλήσεων, κυρίως σε σχέση με τις ελλείψεις τσιπ ημιαγωγών και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ η αύξηση του πληθωρισμού επηρέασε σε έναν βαθμό και την ζήτηση, η οποία βρέθηκε σε χαμηλά πενταμήνου, λόγω κυρίως της μεταβίβασης του αυξημένου κόστους από τις επιχειρήσεις στους καταναλωτές.

Πιο αναλυτικά, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 56,2 μονάδες, μειωμένος σε σχέση με τις 59 μονάδες του Αυγούστου, ωστόσο πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Την ίδια στιγμή, οι εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον σύνθετο PMI στις 56,1 μονάδες.

Μείωση κατέγραψε με τη σειρά του και ο ΡΜΙ για τις υπηρεσίες, ο οποίος τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στις 56,4 μονάδες από τις 59 μονάδες του Αυγούστου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο, ενώ ο δείκτης νέων δραστηριοτήτων υποχώρησε στις 55,3 μονάδες, σημειώνοντας μείωση 2,6 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

«Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι ένα ανεπιθύμητο μείγμα αυξανόμενων πιέσεων, αλλά βραδύτερης ανάπτυξης. Και τα δύο συνδέονται με τα προβλήματα εφοδιασμού, ιδιαίτερα στη μεταποίηση, όπου και σημειώθηκε μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή από ό,τι στις υπηρεσίες», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Ουίλιαμσον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider