Κορλίρας: Κύρια πηγή αβεβαιότητας η εξέλιξη της πανδημίας - Διαχειρίσιμη η κατάσταση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορλίρας: Κύρια πηγή αβεβαιότητας η εξέλιξη της πανδημίας - Διαχειρίσιμη η κατάσταση
Η κατάσταση, ωστόσο, φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη, ενώ ο στόχος για ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ κατά 4,5% το 2022, είναι επιτεύξιμος, αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει κύρια πηγή αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, σημειώνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κορλίρας, αξιολογώντας τις μακροοικονομικές προβλέψεις που υιοθετούνται στο προσχέδιο του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού.

Ωστόσο, τονίζει ότι η κατάσταση φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη, ενώ ο στόχος για ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ κατά 4,5% το 2022, είναι επιτεύξιμος.

Ειδικότερα, ο κ. Κορλίρας δήλωσε σχετικά: «Το 2022 η κύρια πηγή αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία παραμένει η εξέλιξη της πανδημίας. Ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η κατάσταση φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη και μας επιτρέπει μια αισιόδοξη θεώρηση της ελληνικής οικονομίας. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη την εξέταση των συνιστωσών του ΑΕΠ που περιλαμβάνεται στην παρούσα αναλυτική αξιολόγηση, ως Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρούμε πως ο στόχος για ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,5% το 2022, όπως αποτυπώνεται στις μακροοικονομικές προβλέψεις του Προσχέδιου του Προϋπολογισμού 2022 είναι επιτεύξιμος και μας οδηγεί στην υιοθέτηση των συγκεκριμένων προβλέψεων».

Εξάλλου, σήμερα, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, υπό την Προεδρία του κ. Παναγιώτη Κορλίρα, αξιολογεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις που υιοθετούνται στο προσχέδιο του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού και διαπιστώνει τη συμμόρφωση με τα όρια που προβλέπονται στο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» (άρθρο 3 του Ν.4063/2012).

Όπως επισημαίνεται στην αναλυτική αξιολόγηση, δύο είναι τα στοιχεία που έχουν καθοριστικό ρόλο στις μακροοικονομικές προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2022.

(α) Η πρόβλεψη πως οι άμεσες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης θα συνεχίσουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του 2022. Κατά συνέπεια, η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας οδηγεί σε ισχυρή θετική μεταβολή του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος (2021), που θα συνεχιστεί και κατά το επόμενο (2022).

(β) Η εκτίμηση ότι η συνολική επενδυτική δαπάνη της οικονομίας θα ανέλθει σε υψηλά επίπεδα ως αποτέλεσμα, αφενός της δυναμικής της ανάκαμψης του 2021, αφετέρου των πόρων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Βάσει των παραπάνω, οι σημαντικότερες πηγές αβεβαιότητας αναφορικά με τις προβλέψεις τόσο του έτους 2021, όσο και του έτους 2022, πέραν των γεωπολιτικών παραγόντων, σχετίζονται με:

  • την επιβεβαίωση των θετικών εκτιμήσεων αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας,
  • τις εξελίξεις στο πεδίο των τιμών της ενέργειας και άλλων παραγωγικών εισροών,
  • την ομαλή και γρήγορη ενεργοποίηση των σχημάτων στήριξης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF),
  • ενδεχόμενες αναθεωρήσεις στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης, εντός στόχου ο προϋπολογισμός 

gazzetta
gazzetta reader insider insider