Διεθνή
30-09-2021 | 21:49

Γαλλία: «Ταβάνι» για νέα άνοδο στις τιμές φυσικού αερίου, μετά από αύξηση 12,6%

Newsroom
Μοιράσου το
Γαλλία: «Ταβάνι» για νέα άνοδο στις τιμές φυσικού αερίου, μετά από αύξηση 12,6%
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα μπλοκάρει νέες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου στο μέλλον, μετά από την ανατίμηση 12,6%  που θα σημειωθεί για τους καταναλωτές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και η οποία θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1, απέναντι στις συνεχείς αυξήσεις εδώ και μήνες (57% από τον Ιανουάριο), "δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου",  ορίζοντας την προθεσμία έως τον Απρίλιο, ορίζοντα από τον οποίο "η τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να πέσει".

Και αν αυτά τα μέτρα συγκράτησης δεν είναι αρκετά, ο Καστέξ δήλωσε ότι η "επιταγή ενέργειας", μετά μια ενίσχυση 100 ευρώ που έχει ήδη καταβληθεί για 5,8 εκατομμύρια δικαιούχους τον Δεκέμβριο, θα αναπροσαρμοστεί περαιτέρω.

Η ασπίδα αυτή δεν θα επιτρέψει ωστόσο, να αποτραπεί η αύξηση κατά 12,6% συμπεριλαμβανομένων των φόρων, από την Παρασκευή, των ρυθμιζόμενων τιμών φυσικού αερίου που εφαρμόζει ο όμιλος Engie, μετά την αύξηση των τιμών της αγοράς.

"Συνεπώς πρέπει να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα" μέχρι την άνοιξη του 2022, παρατήρησε ο Καστέξ, ο οποίος υπόσχεται να "βοηθήσει" τους διανομείς.

Η συνήθης μείωση των τιμών του φυσικού αερίου την άνοιξη, μετά την περίοδο θέρμανσης, θα μετακυλιστεί μόνο εν μέρει στους καταναλωτές, προκειμένου να ανακτηθούν τα ποσά που οι φορείς εκμετάλλευσης θα έχουν πληρώσει επιπλέον κατά τη διάρκεια του χειμώνα χωρίς να μπορούν να τα χρεώσουν στους καταναλωτές: είναι αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί "εξομάλυνση" των τιμών.

Επομένως ο Ζαν Καστέξ απέκλεισε μείωση των φόρων για το φυσικό αέριο, όπως ζητούν ενώσεις καταναλωτών και άλλοι.

Όσον αφορά τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία αναμένεται επίσης να αυξηθούν γύρω στο 12% στις αρχές του επόμενου έτους σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, ο Καστέξ υποσχέθηκε ότι και εκεί θα εφαρμόσει τη "δασμολογική ασπίδα" του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Tο ζήτημα της ενέργειας στην «ατζέντα» της Συνόδου Κορυφής τον Οκτώβριο