ΗΠΑ: Πέρασε από τη Βουλή το ν/σ για το shutdown και το όριο χρέους - Αποστέλλεται στη Γερουσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Πέρασε από τη Βουλή το ν/σ για το shutdown και το όριο χρέους - Αποστέλλεται στη Γερουσία
Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε με 220 θετικές ψήφους έναντι 211 αρνητικών. Oι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διακηρύξει ότι θα εμποδίσουν την ψήφισή του.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισαν σήμερα ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι την 3η Δεκεμβρίου και την αναστολή της οροφής δανεισμού των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2022.

Το νομοσχέδιο αποστέλλεται πλέον στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν διακηρύξει ότι θα εμποδίσουν την ψήφισή του.

Η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε με 220 θετικές ψήφους έναντι 211 αρνητικών ψήφων, υπό κομματική πειθαρχία.

Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο γρήγορα θα αντιδράσει η Γερουσία.

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι τηρήσουν τη δέσμευσή τους για μη στήριξη του νομοσχεδίου στη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να επανέλθουν με μία νέα στρατηγική ή να αντιμετωπίσουν άμεσα το διπλό πρόβλημα μιας ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών της που δεν θα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά και τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, δημιούργησαν χθες, Τρίτη, τις προϋποθέσεις μιας πολιτικής αντιπαράθεσης με τους Ρεπουμπλικάνους, όταν δήλωσαν ότι θα συνδυάσουν τις δαπάνες με μέτρα για το χρέος στο νομοσχέδιο, παρά την υπόσχεση του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ ότι θα εμποδίσει μία αύξηση της οροφής χρέους των 28,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Χθες ο Μακόνελ επανέλαβε την παραπάνω υπόσχεση, λέγοντας επίσης: «Θέλω να επαναλάβω για μία φορά ακόμη: Η Αμερική δεν πρέπει ποτέ να χρεοκοπήσει. Δεν έχουμε χρεοκοπήσει και δεν θα χρεοκοπήσουμε».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μακόνελ επανέλαβε ένα επιχείρημα που προβάλλει για εβδομάδες, ότι είναι ευθύνη του κόμματος της πλειοψηφίας να αυξήσει την οροφή του χρέους.

Μία τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα οι Ρεπουμπλικάνοι να αποφύγουν να ψηφίσουν για μία αύξηση του ορίου χρέους για τον επόμενο χρόνο, οπότε θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Μακόνελ και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι δήλωσαν ότι έχουν εισαγάγει ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών λειτουργιών της κυβέρνησης μέχρι την 3η Δεκεμβρίου, αλλά χωρίς την αύξηση του ορίου χρέους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι οι Δημοκρατικοί μπορούν να αυξήσουν την οροφή χρέους από μόνοι τους, μέσω της τακτικής του κοινοβουλευτικού συμβιβασμού, ενός πολιτικού ελιγμού που παρακάμπτει τον κανονισμό της Γερουσίας, ότι 60 από τα 100 μέλη του σώματος, πρέπει να ψηφίσουν θετικά για ένα νομοσχέδιο.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, έχουν αντισταθεί να το πράξουν αυτό μέχρι τώρα, δηλώνοντας ότι η ψήφος για την αύξηση του ορίου χρέους, πρέπει να είναι μία διακομματική ψήφος.

«Τα παιχνίδια με την οροφή του χρέους είναι σαν να παίζεις με τη φωτιά και να τη βάζεις στην πλάτη των Αμερικανών» είπε ο Σούμερ σε μία ομιλία του.

Ο Σούμερ και η Πελόσι θα συναντηθούν με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σήμερα το απόγευμα στο Λευκό Οίκο, όπως δήλωσε μία πηγή που έχει λάβει γνώση για το σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί καθώς η Ουάσινγκτον βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λήξη της διπλής προθεσμίας για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης και την αύξηση της οροφής του χρέους, όπως επίσης και με την προσπάθεια των Δημοκρατικών για την ψήφιση των δαπανών μαμούθ των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της εσωτερικής ατζέντας του Μπάιντεν, μέσω της χρήσης του πολιτικού ελιγμού του κοινοβουλευτικού συμβιβασμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider