Ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί προς τα πάνω τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί προς τα πάνω τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης
Ο ΟΟΣΑ αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος κατά 1% στο 5,3% και αύξησε την εκτίμησή του για το 2022 κατά 0,2% στο 4,6%.

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Οργανισμός είναι πως νωρίς να αποσυρθουν τα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις παρά την άνοδο του πληθωρισμού.

Μετά την πτώση 3,4% το 2020 κατά τη χειρότερη κρίση λόγω της πανδημίας, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης 5,7% φέτος, όπως εκτιμά πλέον ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μειώνοντας την πρόβλεψή του κατά 0,1%.

Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος κατά 1% στο 5,3% και αύξησε την εκτίμησή του και για το 2022 κατά 0,2% στο 4,6%.

Για την αμερικανική οικονομία ο ΟΟΣΑ αναμένει πως θα αναπτυχθεί φέτος κατά 6%, (μειωμένη πρόβλεψη κατά σχεδόν 1% από τον Μάιο) ενώ θα κινηθεί στο 3,9% το 2022, αυξημένη κατά 0,3%. Παράλληλα, η κινεζική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 8,5% φέτος και 5,8% το 2022, και οι δύο προβλέψεις παραμένουν αμετάβλητες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός που τροφοδοτείται από την ανάκαμψη της ζήτησης για αγαθά και την εφοδιαστική αλυσίδα, αναμένεται να κορυφωθεί προς το τέλος του έτους στο 4,5% κατά μέσο όρο στη G20, πριν υποχωρήσει στο 3,5% μέχρι το τέλος του 2022. Ο ΟΟΣΑ συνέστησε παράλληλα στις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν την υποστηρικτική νομισματική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα να παρέχουν σαφείς οδηγίες σχετικά με το πόσο υψηλό πληθωρισμό μπορούν να ανεχθούν την αύξηση του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider