Παρέμβαση Κίνας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου: Πουλά τα αποθέματα της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παρέμβαση Κίνας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου: Πουλά τα αποθέματα της
Θα προχωρήσει εθνικών αποθεμάτων, προκειμένου να χαλαρώσει την πίεση που ασκείται, από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών.

Η Κίνα έκανε μια άνευ προηγουμένου παρέμβαση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, διοχετεύοντας αργό από το στρατηγικό της απόθεμα για πρώτη φορά με σαφή στόχο τη μείωση των τιμών.

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους στην Κίνα, όχι μόνο για το πετρέλαιο αλλά και για τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, και τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες επαρχίες που έχουν αναγκάσει εργοστάσια να μειώσουν την παραγωγή. Ο πληθωρισμός αυξάνεται ραγδαία επίσης, κάτι που αποτελεί πολιτικό πονοκέφαλο για το Πεκίνο.

Σε μια δήλωση την Πέμπτη, η Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων και Στρατηγικών Αποθεμάτων δήλωσε ότι η χώρα αξιοποίησε τα γιγαντιαία αποθέματα πετρελαίου της «για να μειώσει την πίεση της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών». Δεν προσέφερε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά το Bloomberg αναφέρει ότι η δήλωση αφορά σε εκατομμύρια βαρέλια που προσέφερε η κυβέρνηση στα μέσα Ιουλίου.

Ο κινεζικός οργανισμός ανέφερε επίσης ότι μια «κανονικοποιημένη» εναλλαγή στα κρατικά αποθέματα είναι «ένας σημαντικός τρόπος για να διαδραματίσουν τα αποθέματα τον ρόλο τους στην εξισορρόπηση της αγοράς», υποδεικνύοντας ότι ενδέχεται να συνεχίσει να «απελευθερώνει» βαρέλια. Ο οργανισμός είπε ότι η διάθεση του εθνικού αποθεματικού αργού πετρελαίου στην αγορά μέσω ανοικτών δημοπρασιών «θα σταθεροποιήσει καλύτερα την προσφορά και τη ζήτηση της εγχώριας αγοράς».

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχει δημιουργήσει ένα απόθεμα 220 εκατομμυρίων βαρελιών κατά την τελευταία δεκαετία, τα οποία χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια διακοπών στον εφοδιασμό και πολέμων. Ωστόσο, η Κίνα σηματοδοτεί ότι είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει το αποθεματικό της για να προσπαθήσει να επηρεάσει την αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider