Ευρωζώνη: Ανώτερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη του ΑΕΠ - Στο 14,3% το β' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Ανώτερη των εκτιμήσεων η ανάπτυξη του ΑΕΠ - Στο 14,3% το β' τρίμηνο
Σε τριμηνιαίο επίπεδο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,2% έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 2%, σύμφωνα με την Eurostat.

Με ρυθμό 2,2% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το β' τρίμηνο του 2021 σε τριμηνιαίο επίπεδο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Τα στοιχεία ξεπέρασαν την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για ανάπτυξη 2% και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και ανέμεναν με τη σειρά τους ανάπτυξη της τάξης του 2%.

Σε ετήσιο επίπεδο, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 14,3% έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 13,6%, ενώ και οι αναλυτές ανέμεναν μια ανάπτυξη στο 13,6%.

Ωστόσο, σημειώνεται πως σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη πριν από την πανδημία του κορονοϊού, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι 2,5% χαμηλότερα από το μέγεθος της ανάπτυξης που είχε καταγράψει στο δ' τρίμηνο του 2019, σε εποχικά προσαρμοσμένα μεγέθη.

Η απασχόληση στις χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαίο επίπεδο (έναντι αρχικής μέτρησης για άνοδο 0,5%) και κατά 1,8% σε ετήσιο επίπεδο (αμετάβλητη σε σχέση με την αρχική μέτρηση της Eurostat).

Η κατανάλωση των νοικοκυριών στις χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκε τριμηνιαία κατά 3,7% (έναντι συρρίκνωσης 2,1% που αναφερόταν στην αρχική μέτρηση και αντί για άνοδο 3% που προέβλεπαν οι αναλυτές).

Οι κυβερνητικές δαπάνες των χωρών της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν σε σχέση με το α' τρίμηνο κατά 1,2% (έναντι συρρίκνωσης 0,5% που αναφερόταν στην αρχική μέτρηση και αντί για άνοδο 0,6% που ανέμεναν οι αναλυτές).

Σε επίπεδο ΕΕ

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ των 27 οικονομιών της Ένωσης αναπτύχθηκε κατά 13,8% για το β' τρίμηνο σε ετήσιο επίπεδο και κατά 2,1% σε τριμηναίο επίπεδο.

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2021 κατέγραψε η Ιρλανδία (6,3%), η Πορτογαλία (4,9%), η Λετονία (4,4%) και η Εσθονία (4,3%).

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στο ΑΕΠ κατέγραψαν η Μάλτα (-0,5%) και η Κροατία (-0,2%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider