Στο τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε τι θα γίνει με τα επιτόκια…

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε τι θα γίνει με τα επιτόκια…
Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας στις 27 και 28 Αυγούστου στο Jackson Hole στο Γουαϊόμικ στις ΗΠΑ η Fed και η ΕΚΤ θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για δύο καθοριστικής σημασίας ζητήματα: Tο πότε αρχίζει το tapering και η άνοδος των επιτοκίων

Ίσως και να πρόκειται για την εβδομάδα με τις μεγαλύτερες προσδοκίες των αγορών, αυτή που αρχίζει αύριο.
Έχει «φορτισθεί» με την αναμονή των δηλώσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο του Συνεδρίου στο Jackson Hole στο Γουαϊόμικ, από τον Τζ. Πάουελ της Fed και των άλλων Κεντρικών Τραπεζιτών, που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό υποχρεώνονται να μιλήσουν για …τα μέλλοντα να συμβούν.

Το διήμερο 27 και 28 Αυγούστου η Fed αλλά και η ΕΚΤ θα δώσουν «σημάδια» των προθέσεών τους, μιλώντας σε ένα κοινό που αποτελούν κεντρικοί τραπεζίτες, επικεφαλής μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και οικονομολόγοι.

Τα δύο μεγάλα ζητήματα σε εκκρεμότητα είναι το πότε θα αρχίσει η Fed αλλά και η ΕΚΤ το περιβόητο tapering και πότε και πώς θα αρχίσει η επαναφορά των επιτοκίων στην… κανονικότητα.

Οι εξελίξεις τόσο στην Υγεία με την μετάλλαξη Delta να σαρώνει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και στην Οικονομία με τις προσδοκίες της ανάκαμψης να «θολώνουν» κάτω από την πίεση μιας εντελώς ανισόμερρης επανεκκίνησης, έχουν αλλάξει το περιβάλλον μέσα στο οποίο οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες είχαν προχωρήσει μέσα στον Ιούλιο σε κάποιες ανακοινώσεις.

Τόσο για την Fed όσο και για την ΕΚΤ οι αρχικές εκτιμήσεις που είχαν διαμορφωθεί στην βάση της επανεμφάνισης μιας ισχυρής ζήτησης αλλά ταυτόχρονα και των πληθωριστικών πιέσεων, είχαν οδηγήσει σε προβλέψεις για το ενδεχόμενο μιας σταδιακής περικοπής των αγορών τίτλων χρέους (tapering) ακόμα και από τον Σεπτέμβριο.

Τα όσα έχουν μεσολαβήσει φαίνεται να δημιουργούν αμφιβολίες για το κατά πόσο ο κ. Πάουελ ή η κα Λαγκάρντ μπορούν να τρέξουν το tapering τους αμέσως επόμενους μήνες…

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές που παρακολουθούν προσεκτικά τα πρακτικά της Fed, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κανείς το τι αέρας φυσάει, από τις δηλώσεις της Lorie Logan, της υπεύθυνης των πράξεων παρέμβασης στις αγορές από την Fed.

Σύμφωνα με αυτή η Fed “θα μπορούσε να αυξήσει τα όρια παρέμβασής της στην περιοχή των reverse repo…”. Με άλλα λόγια η Κεντρική Τράπεζα δεν φαίνεται να έχει πρόθεση προς το παρόν να αλλάξει ρότα και διατηρεί την πρόθεσή της περισσότερο να «μαζέψει» ρευστότητα παρά να την αυξήσει, καθώς η προσοχή της περισσότερο είναι στο πόσο η πορεία του πληθωρισμού (που έχει ξεπεράσει το 5,4% και συνεχίζει να αυξάνεται) «χτυπάει» τις τσέπες των καταναλωτών και των οικογενειών παρά στο τι δείχνουν οι επίσημες στατιστικές.

Όσο αφορά την ΕΚΤ «η συστηματική προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής που έχει ενσωματωθεί στην πολιτική προειδοποίησης των αγορών για τα επιτόκια, έχει την ικανότητα να ενισχύσει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και κατά συνέπεια να συμβάλει στην δυναμική του πληθωρισμού», σύμφωνα με τον Fillip Lane, του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε μία ανάρτησή του στο προσωπικό του blog. «Με την σειρά της η μεγαλύτερη δυναμική του πληθωρισμού είναι το κλειδί για την επαναφορά στο κανονικό των επιτοκίων»…

Σε κάθε περίπτωση τα «στοιχήματα» δίνουν και παίρνουν, αλλά προς το παρόν οι μεγαλύτερες αποδόσεις παραμένουν στα στοιχήματα που προβλέπουν νέα αναβολή στην εκκίνηση του Tapering.

Τα 24ωρα που μένουν μέχρι την ομιλία του Τζ. Πάουελ το ερχόμενο Σάββατο μπορεί να κρύβουν κάποιες εκπλήξεις.

Αλλά αυτές – εάν υπάρξουν – θα έχουν να κάνουν περισσότερο με τα πολιτικοοικονομικά απόνερα της «απόσυρσης» των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και την προσπάθεια της Κίνας για σταδιακή αποσυμπίεση της «φούσκας» του χρέους στην οικονομία της, παρά με την οικονομία καθ’ εαυτή των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BBG: Η Γέλεν υποστηρίζει τον Πάουελ για δεύτερη θητεία στην Fed

Η Γερμανία πιέζει την ΕΚΤ να προειδοποιήσει τις αγορές για μεγάλη αύξηση πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider