Πόσο «κοντά» είναι τα υψηλότερα επιτόκια;

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο «κοντά» είναι τα υψηλότερα επιτόκια;
Η καθαρή θέση της Bundesbank είναι ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτεί την δημοσιονομική πολιτική. Και αυτό σημαίνει ότι καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός – ήδη στο 2,2% - πρέπει να αυξηθούν και τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank Γιένς Βάϊντμαν, το κύριο ζήτημα στην νομισματική πολιτική είναι ότι «πρέπει να κρατάει ικανοποιητική απόσταση από το να χρηματοδοτεί τις κυβερνήσεις». Και για να μη υπάρξει κανένα περιθώριο… παρεξήγησης για τα όσα εννοεί συνεχίζει «Για τον λόγο αυτό το Ευρωσύστημα από τώρα χρειάζεται να γνωστοποιήσει με αξιόπιστο τρόπο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια όταν χρειασθεί για να διατηρήσει την σταθερότητα των τιμών ανεξάρτητα από τα δημόσια οικονομικά. Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει γι΄ αυτό να δεσμευθούν σ’ αυτό το σκοπό, όπως δέθηκε το Οδυσσέας στο κατάρτι…».

Η τοποθέτηση αυτή του Γιένς Βάϊντμαν έγινε σε ομιλία του στο Freundeskreis του Ludwig-Erhard-Stiftung και δημοσιεύθηκε χθες (9/8) στον ιστότοπο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), στης οποίας το ΔΣ ο κ. Βάϊντμαν να θυμίσουμε ότι είναι πρόεδρος…

Η τοποθέτηση έγινε δημόσια, αλλά γνώρισε χαμηλής …έντασης δημοσιότητα καθώς τον ίδιο μήνα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ξεπερνούσε το 2% και το ΔΣ της ΕΚΤ με «πλειοψηφία» κοινοποιούσε την νέα γραμμή της νομισματικής πολιτικής που εξηγούσε τι σημαίνει το ότι για την ΕΚΤ από δω και πέρα πληθωρισμός ακόμα και πάνω από το 2% είναι …νόμιμος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ομιλία αυτή του κ. Βάϊντμαν ήταν «γεμάτη» από αναφορές στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια.
Ξεκίνησε με τον «καυγά» του Αγαμέμνονα με τον Αχιλλέα – σαφής αναφορά στην σύγκρουσή του με την κα Λαγκάρντ - που παραλίγο να στοιχίσει την ήττα στους Έλληνες στην Τροία, αν δεν ήταν η εξυπνάδα του Οδυσσέα με τον Δούρειο Ίππο.

Τα παραδείγματα και οι αναφορές του Βάϊντμαν στην ελληνική μυθολογία στην διάρκεια της ομιλίας του αυτής ξαφνιάζουν με την συχνότητα που χρησιμοποιούνται.

Όμως όλες οι αναφορές του στοχεύουν στο να επισημάνουν, πέραν της διάσπασης στο εσωτερικό της ΕΚΤ, την άμεση ανάγκη στην ανάσχεση της χρηματοδότησης της δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών μελών μέσω της ΕΚΤ…

Επισήμανε μάλιστα ότι με την υπάρχουσα προγραμματισμένη λειτουργεία του PEPP, για το οποίο εμμένει στην θέση ότι πρέπει να τελειώσει ταυτόχρονα με την πανδημία, στις αρχές του 2022 οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα κατέχουν κρατικό χρέος που θα ξεπερνά το 40% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ (!).

Ήδη σήμερα είναι αλήθεια ότι οι κεντρικές τράπεζες σε ορισμένες χώρες «αγοράζουν» σχεδόν το σύνολο των κρατικών εκδόσεων χρέους.

Και μία από τις χώρες αυτές είναι βέβαια και η Ελλάδα καθώς η ΤτΕ μέσω του PEPP κατέχει σχεδόν το σύνολο του χρέους που έχει εκδοθεί από τις αρχές της πανδημίας μέχρι σήμερα

Ο κ. Βάϊντμαν εξηγώντας την στρέβλωση αυτή, επισήμανε ότι με το PEPP, οι χώρες μέλη όχι μόνο δανείζονται έμμεσα – από την ΕΚΤ – με επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά που συνεχώς συμπιέζονται, αλλά ακόμα περισσότερο επαν-εισπράττουν τα χαμηλά επιτόκια αυτά επιτόκια, αφού οι Κεντρικές Τράπεζες, είτε είναι κρατικές, είτε το κράτος έχει την πλειοψηφία των μετοχών τους και έτσι καταλήγουν στα δημόσια έσοδα…

Κάτι που ακριβώς συμβαίνει και με την Ελλάδα.

Η BIS επέλεξε να δημοσιεύσει την ομιλία αυτή του κ. Βάϊντμαν μόλις λίγες ημέρες μετά την δημοσίευση του πληθωρισμού του Ιουλίου που ήδη βρίσκεται στο 2,2%.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση στο σημείο αυτό είναι ότι ο πληθωρισμός στην Γερμανία αναμένεται ότι θα κινηθεί μέχρι το τέλος του 2021 πάνω από το 3,5%. Οπότε μπορεί κανείς εύκολα να προβλέψει το περιεχόμενο των «ομιλιών» του κ. Βάϊντμαν από τον Σεπτέμβριο, όπως και την θέση που θα πάρει στο ΔΣ της ΕΚΤ, όταν η κα Λαγκάρντ θα επιχειρήσει να αναβάλει σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες τις όποιες αποφάσεις για την πολιτική της ΕΚΤ στο PEPP, για τον Οκτώβριο.

Μια δεύτερη ενδιαφέρουσα παρατήρηση για την εξέλιξη αυτής της διελκυστίνδας στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, είναι ότι την τελευταία εβδομάδα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την ΕΚΤ τον Ιούλιο, οι αγορές ομολόγων μέσω του PEPP από την κα Λαγκάρντ είχαν μειωθεί σχεδόν κατά 50% στα 10 περίπου δις ευρώ έναντι της προηγούμενης εβδομάδας…

Φώτο: Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Νέο guidance για τα επιτόκια προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τον νέο στόχο για τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider