Πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή φέρνουν τα «πράσινα ομόλογα»

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή φέρνουν τα «πράσινα ομόλογα»
Στην Ελλάδα σχεδιάζεται ήδη το πλαίσιο έκδοσης «πράσινων ομολόγων», πλεονεκτήματα και «δυσκολίες». Πιθανές ανακοινώσεις σύντομα. Η ΕΚΤ έχει ήδη αποφασίσει την στήριξη της έκδοσης «πράσινου» και «βιώσιμου» χρέους.

Οι πυρκαγιές και οι στάχτες που συνεχίζουν να αφήνουν πίσω τους, υποχρεώνουν την Ε.Ε. να επιταχύνει τις διαδικασίες για την στήριξη της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Ιταλία και Ελλάδα φαίνεται να έχουν ήδη κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή με την κάλυψη της ΕΚΤ, με την Ιταλία να είναι ήδη 3 με 4 μήνες μπροστά, καθώς ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, έχει διαμορφώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αρχίσουν οι κρατικές εκδόσεις «πράσινων» και «βιώσιμων» ομολόγων.

Για την Ελλάδα στο οικονομικό επιτελείο οι σχετικές διαδικασίες έχουν μεν ξεκινήσει, αλλά βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, καθώς πέρα από το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί και να προχωρήσει ο κύκλος των εκδόσεων αυτών, υπάρχει και ένα πολύ βασικό πρόβλημα, αυτό της κατάθεσης συγκεκριμένων projects τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Επιτελικό στέλεχος στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο ρωτήθηκε σχετικά από το Insider.gr, παραδέχθηκε ότι η έκδοση πράσινων ομολόγων συναρτάται με «πράσινα» έργα τα οποία αυτή την στιγμή «δεν υπάρχουν» καθώς ολόκληρος ο σχετικός προγραμματισμός που έχει γίνει μέχρι σήμερα έχει διασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του EΣΠΑ.

Με άλλα λόγια το ΥΠΟΙΚ μπορεί σε διάστημα μηνών να προχωρήσει σε έκδοση «πράσινου» χρέους (με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους λόγω της απόφασης της ΕΚΤ), αλλά δεν είναι καθόλου... εύκολο να έχουν ετοιμασθεί μέχρι τότε ανάλογης κλίμακας projects των οποίων η χρηματοδότηση θα συνδεθεί με τις εν λόγω εκδόσεις χρέους (!).

Και χωρίς συγκεκριμένα projects δεν μπορούν να εκδοθούν τα «πράσινα» ομόλογα με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η στροφή προς την πράσινη ενέργεια...

Βέβαια οι σχετικές ανακοινώσεις για την ενεργοποίηση αυτού του νέου – και εξαιρετικά ευνοϊκού λόγω ΕΚΤ – εργαλείου χρηματοδότησης βρίσκονται ήδη πάνω - πάνω στο συρτάρι του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου και περιμένουν το πράσινο φως για να βγουν στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβεί στις αρχές Σεπτέμβρη, σε συνδυασμό με την ΔΕΘ, αν το πρόγραμμα της Έκθεσης γίνει όπως κάθε χρόνο μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον από τις τράπεζες αναδόχους χρέους του ελληνικού δημοσίου διαπιστώνεται ισχυρό και οι σχετικές ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και εφόσον έχει εκτονωθεί το εφιαλτικό πρόβλημα των πυρκαγιών αναμένεται να εκτιμηθεί το πώς και πότε θα τρέξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Παράλληλα βέβαια μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξουν και νεότερες διευκρινίσεις από πλευράς ΕΚΤ για το πως και μέσα από ποια εργαλεία θα στηριχθεί η έκδοση «πράσινου» και «βιώσιμου» χρέους.

Η αρχική πληροφορία που είχε κυκλοφορήσει – και είχε επισημανθεί στο insider.gr - σύμφωνα με την οποία στην Φρανκφούρτη σκέπτονται να εντάξουν με κάποιο τρόπο την παρέμβαση στήριξης του «πράσινου» χρέους μέσα από την «μετάλλαξη» του PEPP, μετά την λήξη της λειτουργίας του (Μάρτιος 2022) αν και δεν έχει «ξανακουστεί», εν τούτοις θεωρείται σαν πιθανή εξέλιξη.

Για την Ελλάδα η έκδοση «πράσινου» χρέους, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει λόγω «έλλειψης» (;) επάρκειας διαθέσιμων projects, αντιμετωπίζεται σαν ένα εξαιρετικά σημαντικό «εργαλείο».

Και αυτό γιατί η ενεργοποίησή του είναι εξαιρετικά πιθανό να χρησιμεύσει ως γέφυρα για να καλύψει την ανάγκη επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στο χρονικό διάστημα από την λήξη του ισχύοντος PEPP, μέχρι την αποκατάσταση της βαθμίδας investment grade για τα ελληνικά ομόλογα.

Βέβαια μία επέκταση του PEPP μέχρι τα τέλη του 2022 θα έλυνε ολοσχερώς το πρόβλημα αυτό, αλλά μέχρι στιγμής υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για το θέμα αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider