ΗΠΑ: Οι Γερουσιαστές παρουσίασαν το νομοσχέδιο του 1 τρισ. δολαρίων για τις υποδομές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Οι Γερουσιαστές παρουσίασαν το νομοσχέδιο του 1 τρισ. δολαρίων για τις υποδομές
Γερουσιαστές στις ΗΠΑ εισήγαγαν ένα συνολικό διακομματικό προσχέδιο νομοσχεδίου οικονομικού ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τις επενδύσεις σε δρόμους, γέφυρες, λιμάνια και άλλες υποδομές, αλλά και την πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες.

Γερουσιαστές στις ΗΠΑ εισήγαγαν ένα συνολικό διακομματικό προσχέδιο νομοσχεδίου οικονομικού ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για τις επενδύσεις σε δρόμους, γέφυρες, λιμάνια και άλλες υποδομές, αλλά και την πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες.

Μερικοί από τους γερουσιαστές προβλέπουν ότι η Γερουσία θα μπορούσε να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα, εδώ και δεκαετίες.

Το Κογκρέσο δεν έχει κατορθώσει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στη χώρα, εδώ και χρόνια.

Το μαζικό πακέτο για τις υποδομές, αποτελεί μία από τις νομοθετικές προτεραιότητες πρώτης γραμμής για τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος το χαρακτήρισε χθες, ως τη μεγαλύτερη επένδυση αυτού του τύπου για τις ΗΠΑ, μέσα σε έναν αιώνα.

Οι γερουσιαστές δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο των 2.702 σελίδων περιλαμβάνει νέες δαπάνες 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μία πενταετία, για δρόμους, σιδηροδρομικό δίκτυο, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και την αντικατάσταση σωλήνων υδροδότησης που είναι κατασκευασμένοι από μόλυβδο, ενώ έρχεται να συμπληρώσει δαπάνες 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν εγκριθεί προηγούμενα.

«Πιστεύω πως μπορούμε γρήγορα να επεξεργαστούμε σχετικές τροπολογίες και να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο μέσα στις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, μετά την ανακοίνωση της ομάδας των διακομματικών γερουσιαστών για την προώθηση του νομοσχεδίου.

«Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό νομοσχέδιο καθώς στοχεύει στον εκσυγχρονισμό μεγάλων και ξεπερασμένων υποδομών σε αυτή τη χώρα. Αυτό είναι καλό για όλους» δήλωσε ο γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν, που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για τους Ρεπουμπλικάνους.

Ωστόσο, μερικοί Ρεπουμπλικάνοι άσκησαν κριτική στο νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντας το, ως πολύ δαπανηρό.

«Ανησυχώ πραγματικά για αυτό το νομοσχέδιο» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάικ Λι σε μία τοποθέτηση του στην ολομέλεια. «Δεν είναι όλα σωστά με τον τρόπο που δαπανούμε χρήματα» παρατήρησε ο ίδιος.

Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν οι γερουσιαστικές εκτός της διακομματικής ομάδας που διαπραγματεύτηκε το νομοσχέδιο θα υποστηρίξουν τροπολογίες, οι οποίες, είναι ενδεχόμενο να προκαλέσουν εκνευρισμό στην ευαίσθητη συμμαχία των γερουσιαστών που συνεργάστηκαν για την κατάρτισή του.

Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Γερουσία, πρέπει να προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου μερικοί Δημοκρατικοί έχουν ασκήσει κριτική, χαρακτηρίζοντας ως πολύ χαμηλές τις δαπάνες του.

Η ηγεσία των Δημοκρατικών το έχει συνδέσει με δαπάνες 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα διατεθούν στην εκπαίδευση, στη φροντίδα των παιδιών, στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σε άλλες προτεραιότητες της πολιτικής ατζέντας των Δημοκρατικών.

Οι Δημοκρατικοί επιθυμούν επίσης, να αντισταθμίσουν αυτές τις κοινωνικές δαπάνες, με την αύξηση της φορολογίας στις εταιρίες και στους πλούσιους Αμερικάνους με εισοδήματα άνω των 400.000 δολαρίων τον χρόνο. Από την άλλη μεριά, στα μέτρα αυτά εναντιώνονται οι Ρεπουμπλικάνοι, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη των δύο νομοσχεδίων.

Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις, ακολούθησαν την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για μήνες, αλλά και την εκδήλωση εσωτερικής διαμάχης μεταξύ διαφορετικών ομάδων γερουσιαστών και του Λευκού Οίκου.

Αρχικά, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι επεδίωκε ένα διακομματικό νομοσχέδιο περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο, οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν ως αχρείαστο και ως πεταμένα χρήματα.

Μία ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών τότε, εργάστηκε σε ένα σχέδιο ουσιαστικά μικρότερων δαπανών, ενώ η προσπάθεια αυτή κατέληξε σε αδιέξοδο, προκαλώντας ερωτηματικά για την ικανότητα του Κογκρέσου να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στον Δημοκρατικό πρόεδρο να ικανοποιήσει μία υπόσχεση για συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους, που έδωσε στην ορκωμοσία της 20ης Ιανουαρίου.

Μία διακομματική ομάδα γερουσιαστών υπό τη μετριοπαθή γερουσιαστή των Δημοκρατικών Κίρστεν Σίνεμα από την Αριζόνα και τον συντηρητικό Πόρτμαν εργάστηκε σκληρά για μήνες, προσθέτοντας δεδομένα από τους κεντρώους του Λευκού Οίκου καταρτίζοντας ένα νέο σχέδιο που βρίσκονταν κοντά σε αυτό που θα μπορούσε να αποδεχτεί ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Στα τέλη Ιουνίου, η διακομματική ομάδα ανακοίνωσε ότι επέτυχε μία συμφωνία οικονομικού ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η επεξεργασία των λεπτομερειών απαίτησε περισσότερο από έναν μήνα.

Με την παρότρυνση του Σούμερ και του Μπάιντεν, οι γερουσιαστές χρησιμοποίησαν το προσωπικό των γραφείων τους, που δούλευε περίπου όλο το 24ωρο, ώστε να μορφοποιηθεί η τελική συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider