Capital Economics για Ελλάδα: Στο 8% η ανάπτυξη το 2021 - Πλήγμα η αδύναμη τουριστική κίνηση

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Capital Economics για Ελλάδα: Στο 8% η ανάπτυξη το 2021 - Πλήγμα η αδύναμη τουριστική κίνηση
Η αδύναμη τουριστική κίνηση που παρουσιάζει η σεζόν δεν δίνει την αναμενόμενη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Μικρές είναι οι πιθανότητες για την ελληνική οικονομία να επανέλθει στα προ-πανδημίας επίπεδα, μέσα στο 2021, καθώς η αδύναμη τουριστική κίνηση που παρουσιάζει η σεζόν δεν δίνει την αναμενόμενη ώθηση, όμως η συνεχόμενη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται πως θα διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με έκθεση της Capital Economics.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως παρά την κρίση της πανδημίας, η Ελλάδα είχε μικρότερο πλήγμα από οικονομίες όπως αυτές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται ήδη σε φάση δυναμικής ανάκαμψης. Μετά την αύξηση 4,4% σε τριμηνιαία βάση, το α΄ τρίμηνο του 2021, οι αναλυτές εκτιμούν πως η οικονομία θα παρουσιάσει περαιτέρω ανάπτυξη μέσα στο καλοκαίρι, με τα δεδομένα να δείχνουν πως θα φτάσει στο 8% μέχρι το τέλος του έτους.

  • Oι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 10% σε μηνιαία βάση, τον Απρίλιο, στα ίδια περίπου επίπεδα που είχαν το 2019, πριν την πανδημία. Ανάκαμψη παρουσίασε και ο σχετικά μικρός βιομηχανικός τομέας.
  • Οι αριθμοί στην τουριστική κίνηση βρίσκονται σημαντικά χαμηλότερα από τα «κανονικά επίπεδα». Οι αφίξεις των επιβατών στο αεροδρόμιο της Αθήνας σημείωσαν αύξηση τον Μάιο και τον Ιούνιο, όμως μόλις στο 40% περίπου των επιπέδων του 2019. Η Capital Economics προβλέπει πλήρης ανάκαμψη το 2022, με βάση την υπόθεση πως θα ελεγχθεί η πανδημία. Ωστόσο, στην έκθεση τονίζεται πως «σημειώνεται μία σημαντική άνοδος στον αριθμό νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες», κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις προβλέψεις.
  • Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη της ΕΕ που έχουν λάβει τις μεγαλύτερες επιχορηγήσεις αναφέρει η έκθεση της Capital Economics. Ωστόσο, το παρελθόν έχει δείξει πως αυτό δεν είναι πανάκεια, καθώς οι κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει πάντα να αξιοποιήσουν όλα τα κονδύλια που διατέθηκαν από την ΕΕ, λόγω αργών ρυθμών σχεδίασης και υλοποίησης έργων.
  • Τέλος, αναφέρεται πως ενώ το επίπεδο του δημόσιου χρέους είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, το κόστος εξυπηρέτησής του εκτιμάται πως θα παραμένει διαχειρίσιμο, καθώς τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ (PEPP). Όταν λήξει το πρόγραμμα PEPP, ο οίκος Capital Economics εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω του τακτικού προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Ανακάμπτει η ελληνική οικονομία - Στο 5,4% το 2022

Societe Generale: Οι τρεις προκλήσεις για την αξιολόγηση της Ελλάδας, δεν αναμένεται μεταβολή από την Fitch -Ο ρόλος της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider