Κάμψη στο ΑΕΠ της Κίνας για το β' τρίμηνο του 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάμψη στο ΑΕΠ της Κίνας για το β' τρίμηνο του 2021
Κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών τα στοιχεία για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ανάπτυξη του ΑΕΠ μικρότερη του αναμενόμενου ανακοίνωσε η Κίνα για το β' τρίμηνο του 2021, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,9% έναντι 18,3% το α' τρίμηνο του έτους και αντί για 8% που εκτιμούσαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Πεκίνο, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,1% από 12,4% το α' τρίμηνο, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας ενισχύθηκε 8,3% από 8,8% στους 3 πρώτους μήνες του έτους.

Το ποσοστό της ανεργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας παρέμεινε στο 5% για τον Ιούνιο, αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάιο.

Ωστόσο, η ανεργία σε άτομα ηλικίας 16-24 ετών αυξήθηκε στο 15,4% για το β' τρίμηνο έναντι 13,6% στο α' τρίμηνο του έτους.

Ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ χαμηλότερος σε σχέση με το 18,3% που σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους, κανείς δεν περίμενε ότι η κινεζική οικονομία θα διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης καθώς θα εξασθενίζουν οι στατιστικές στρεβλώσεις εξαιτίας της περυσινής κρίσης του κορονοϊού. Το μέγεθος του β' τριμήνου οδήγησε τον ρυθμό ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του έτους στο 12,7%, σε σύγκριση με τους σημαδεμένους από την πανδημία πρώτους έξι μήνες του 2020.

Οι ανησυχίες και οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού

Όπως σημείωσε το Bloomberg, οι οικονομολόγοι εκφράζουν ανησυχίες για την ανάκαμψη της Κίνας τους τελευταίους μήνες. Με τις ιστορικά υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, όπως το σιδηρομετάλλευμα και ο χαλκός, οι τιμές παραγωγού έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Η αλυσίδα παραγωγής αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν μεγάλο ανεκτέλεστο, ενώ οι ελλείψεις ενέργειας επηρεάζουν αρνητικά τη βιομηχανική παραγωγή, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το BBG.

Σημειώνεται πως το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες ότι έχουν χορηγηθεί 1,4 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της νόσου, με τουλάχιστον τον μισό πληθυσμό της χώρας να έχει λάβει μια δόση σκευάσματος κατά του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider