Σήμερα «κληρώνει» για τη νέα ρύθμιση οφειλών - Οι ελαφρύνσεις πάνε για Οκτώβριο

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα «κληρώνει» για τη νέα ρύθμιση οφειλών - Οι ελαφρύνσεις πάνε για Οκτώβριο
Η ελληνική πρόταση για έως 72 δόσεις έντοκες ή 36 άτοκες στο πρότυπο των 24-48 δόσεων που ισχύουν σήμερα. Πρόβλεψη και για όσους έχασαν ρύθμιση. Διαπραγματεύσεις κορυφής σήμερα με θεσμούς. Καλό κλίμα για τα προαπαιτούμενα, αλλά και μετάθεση της μεγάλης συζήτησης για νέες ελαφρύνσεις για την επόμενη, 12η αξιολόγηση.

Η 11η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας δεν συνδέεται με πακέτο «δόσεων» από τον ESM. Συνδέεται όμως με τις δόσεις όσων οφείλουν στην εφορία ή/και στα ασφαλιστικά ταμεία και έχουν πληγεί από την πανδημία. Στη σημερινή μονοήμερη διαβούλευση σε επίπεδο επικεφαλής, ολοκληρώνεται το νέο σχήμα αυξημένων δόσεων και 2ης ευκαιρίας για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και επιχειρήσεων.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα αιτήματά της Ελληνικής πλευράς για ελαφρύνσεις, αυτά «μεταφέρονται» για την επόμενη (12η) αξιολόγηση. Το πρώτο δείγμα γραφής θα φανεί με την κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου στη Βουλή.

Πηγές των διαπραγματευτών αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μέτωπο στη διαπραγμάτευση. Καταγράφεται η κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στη μείωση των οφειλών προς τους ιδιώτες (ειδικά στο πεδίο των συντάξεων), στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, το εργασιακού και στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα. Άλλωστε, το εφαρμοστικό έργο θα συνεχισθεί, αφού το πόρισμα θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο.

Η νέα ρύθμιση

Τα «φώτα» ουσιαστικά σήμερα στρέφονται στη νέα ρύθμιση οφειλών. Αυτό που προτείνεται από ελληνικής πλευράς είναι η διεύρυνση του ισχύοντος σχήματος των 25-48 δόσεων (που αφορούσε το πρώτο κύμα των περιορισμών) προς πολλές κατευθύνσεις. Προτείνεται ένα σχήμα έως 72 δόσεων με επιτόκιο ή λιγότερων δόσεων (πιθανόν έως 36) οι οποίες όμως θα είναι άτοκες. Θα αντιμετωπίζει το σύνολο των χρεών από το Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τίθεται και η 2η ευκαιρία για όρους έχασαν ρύθμιση οφειλών. Θα έχουν την υποχρέωση αποπληρωμής του εν λόγω χρέους στο τέλος της ρύθμισης.

Αναφορικά με τη νέα ρύθμιση, μένει να κλειδώσει επίσης και το ποσό ελάχιστης καταβολής, αν επιβληθεί. Καθώς για μικρά ποσά, περιορίζει τον αριθμό των δόσεων. Αρμόδιες πηγές υπενθυμίζουν επιπλέον πως θα χρέη άνω των 10.000 ευρώ υπάρχει και η επιλογή του εξωδικαστικού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στη ρύθμιση θα μπορούν να κάνουν αίτηση:

*Πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ. Όσοι ανήκουν στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020 (φυσικά και νομικά πρόσωπα).

* Φυσικά πρόσωπα με αναστολή σύμβασης εργασίας ή που εντάχθηκαν στον μηχανισμό Συν-Εργασία.

* Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας

* Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν κάνει δήλωση “COVID”.

Οι ασάφειες

Όσο για την επόμενη αξιολόγηση των Θεσμών, θα δίνει ένα στίγμα των περιθωρίων για περαιτέρω μειώσεις φόρων/εισφορών. Η στάση των Θεσμών θα καθοριστεί από την πορεία της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και από τη «μάχη» αναφορικά με το μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων. Οι παραπάνω παράγοντες εμποδίζουν προς το παρόν την ορατότητα της κυβέρνησης αναφορικά με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχει φέτος αλλά, κυρίως, τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον η κυβέρνηση περιμένει να δει την πορεία της τουριστικής σεζόν ούτως ώστε να έχει μία καθαρότερη εικόνα αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ, διατηρώντας προς το παρόν την εκτίμηση για ανάπτυξη 3,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών σε 24 ή 48 δόσεις

Πώς θα μοιραστούν τα 500 εκατ. του πιστωτικού για νέα χρέη προς εφορία και ταμεία - H μάχη για τη νέα ρύθμιση

gazzetta
gazzetta reader insider insider