Eurogroup: Συνέχεια της υποστηρικτικής δημοσιονομικής στάσης και το επόμενο έτος - Προτεραιότητα μας ο εταιρικός φόρος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Συνέχεια της υποστηρικτικής δημοσιονομικής στάσης και το επόμενο έτος - Προτεραιότητα μας ο εταιρικός φόρος
Αύριο αναμένεται ένα σύνολο 12 αποφάσεων του Ecofin για την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Την συνέχιση της υποστηρικτικής δημοσιονομικής στάσης και το επόμενο έτος, επιβεβαίωσε η σημερινή συνάντηση του Eurogroup, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου Πασκάλ Ντόναχιου.

Αύριο αναμένεται ένα πρώτο σύνολο 12 αποφάσεων του Ecofin για την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. «Αυτή είναι μια πραγματικά σημαντική στιγμή για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συμβολίζει την αποφασιστικότητά μας να πετύχουμε περισσότερα μαζί από ό, τι θα μπορούσαμε να έχουμε ατομικά απέναντι στην πανδημία», ενώ τόνισε πως συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την παραλλαγή Δέλτα.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου αναφέρθηκε στην ειδική καλεσμένη του αποψινού Eurogroup, την υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλλεν.

«Είχαμε μια πολύ ευρεία και πλούσια συζήτηση» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία, ξεκινώντας φυσικά με τον αγώνα μας ενάντια στο COVID-19. Συζητήσαμε πώς αυτή η ασθένεια επηρεάζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους μας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και συζητήσαμε πώς μπορούν να ευθυγραμμιστούν πλήρως οι ατζέντες μας καθώς αντιμετωπίζουμε αυτήν την κρίση».

O κ. Ντόναχιου ανέφερε πως συζητήθηκε και το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης το οποίο «θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για εμάς στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», και πως μέχρι το Δεκέμβριο θα υπάρξουν εξελίξεις.

Η δημοσιονομική θέση της Ευρωζώνης

Στην συνέχεια, οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν για τη συνολική δημοσιονομική θέση της ζώνης του ευρώ.

«Η πολιτική μας μέχρι στιγμής ήταν πολύ υποστηρικτική και αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2022… Η συζήτησή μας σήμερα έδειξε ότι οι υπουργοί και τα θεσμικά όργανα παραμένουν σε συμφωνία ότι η υποστηρικτική δημοσιονομική στάση είναι κατάλληλη για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ το επόμενο έτος, και ότι η προγραμματισμένη δημοσιονομική στήριξη φαίνεται επαρκής στην τρέχουσα συγκυρία. Μια σταδιακή αλλαγή στον προσανατολισμό των μέτρων, από έκτακτης ανάγκης σε μέτρα υποστήριξης της ανάκαμψης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία της πολιτικής στο μέλλον.

Ο Πασκάλ Ντόναχιου, αναφέρθηκε και στα επίδικα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρωζώνης: «Το βασικό ζήτημα για τη ζώνη του ευρώ θα είναι ο τρόπος προσαρμογής της δημοσιονομικής μας πολιτικής καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αλλά σε αυτό σήμερα, είχαμε μόνο μια προκαταρκτική σκέψη και είναι θέμα που πρέπει να επιστρέψουμε μετά το καλοκαίρι».

Το ψηφιακό ευρώ

Επιπλέον, τον σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ προανήγγειλε ο κ. Ντόναχιου, αφού γίνουν οι απαραίτητες επεξεργασίες από το σώμα του Eurogroup στους επόμενους μήνες και μέσα από την συνεργασία με την ΕΚΤ και με την Κομισιόν.

Οι επερχόμενες επεξεργασίες θα περιστραφούν και γύρω από ζητήματα απορρήτου, ψηφιακού εγκλήματος κλπ. πριν στραφεί στη συνέχεια στις πιθανές επιπτώσεις του ψηφιακού ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη χρήση μετρητών.

«Τελικά, θα συζητήσουμε το ευρύτερο οικοσύστημα γύρω από το ψηφιακό ευρώ και τον ρόλο ορισμένων επιχειρηματικών μοντέλων των διαφόρων δημόσιων και ιδιωτικών παραγόντων, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα, τον ανταγωνισμό, την καινοτομία και την ένταξη του ψηφιακού ευρώ», συμπλήρωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup έκλεισε παραπέμποντας στην ευρεία και πλούσια σε περιεχόμενο αυριανή συνάντηση του Ecofin.

Π. Τζεντιλόνι: Κορυφαία προτεραιότητα η επίτευξη συμφωνίας για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

«Κορυφαία προτεραιότητα» αποτελεί για την ΕΕ η επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τον φόρο στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

«Συμφωνήσαμε με την υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλλεν να συνεργαστούμε, οι ΗΠΑ και η Επιτροπή, για να καταστήσουμε δυνατή αυτή τη συμφωνία. Είναι πολύ σημαντικό μετά από μια τέτοια κρίση να έχουμε συμφωνία σ' αυτό το θέμα», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι δεν αρκεί μόνο η επιστροφή στην οικονομική κατάσταση που επικρατούσε και πριν την πανδημία, αλλά χρειάζεται και ένα «καλύτερο χτίσιμο των οικονομιών μας». Αυτή ακριβώς είναι η ουσία του Ταμείου Ανάκαμψης, σχολίασε ο Πάολο Τζεντιλόνι, επισημαίνοντας ότι ένα «πολύ σημαντικό βήμα» θα γίνει αύριο με την έγκριση από το Συμβούλιο Ecofin, 12 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

«Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη για φέτος», συνέχισε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Όμως, προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε ακόμα βγει από το δάσος».

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιαστικός ρυθμός στις αναπτυγμένες χώρες και να αυξηθεί δραστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Είμαστε αισιόδοξοι στην ΕΕ γιατί επιτυγχάνουμε τον στόχο να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, εντός του μηνός», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider