Στο 1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο σε ετήσια βάση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο σε ετήσια βάση
Αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο 2021 σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να σημειώνει άνοδο 1% έναντι μείωσης 1,6% το ίδιο διάστημα του 2020. 

Στο 1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο, έναντι αποπληθωρισμού 1,6% που είχε καταγραφεί το ίδιο διάστημα του 2020.

Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον Μάιο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,9% έναντι μηδενικής μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 - Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019 - Ιουνίου 2020, παρουσίασε μείωση 1,3% έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019 - Ιουνίου 2020 με το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2018 – Ιουνίου 2019.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,9% τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2021, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 1% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, νωπά ψάρια, τυριά, νωπά φρούτα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, πουλερικά, νωπά λαχανικά, πατάτες.
• 10,2% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ θερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα.
• 0,2% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.
• 0,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στις οικιακές συσκευές και επισκευές.
• 0,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Από τη μείωση του δείκτη κατά:

• 0,5% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider