«Πράσινο φως» για την προώθηση του project «ΠΥΡΚΑΛ» μέσω ΣΔΙΤ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» για την προώθηση του project «ΠΥΡΚΑΛ» μέσω ΣΔΙΤ
Το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία νέου Κυβερνητικού Πάρκου. Τι περιλαμβάνει η μεγάλη ανάπλαση, ποια είναι τα οφέλη.

Προχωρά, τουλάχιστον σε επίπεδο επίσημης κυβερνητικής πρόθεσης, το σχέδιο για το νέο Κυβερνητικού Πάρκου στο χώρο του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό.

Ύστερα από σχετική ενημέρωση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία νέου Κυβερνητικού Πάρκου στο χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.

Συγκεκριμένα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανέγερση-κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του νέου πάρκου δημόσιας διοίκησης μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Το προτεινόμενο έργο αφορά στη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών εννέα Υπουργείων και δημοσίων οργανισμών σε έναν ενιαίο χώρο και τη δημιουργία πάρκου πρασίνου στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού με εκτιμώμενο άμεσο δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ σε διάστημα τριάντα ετών. Από αυτό το ποσό, τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν σε μείωση του λειτουργικού κόστους (μισθώματα και λειτουργικά έξοδα), τα 270 εκατ. ευρώ από την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου που απελευθερώνονται, και τα 210 εκατ. ευρώ από φόρους και τέλη που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με το έργο.

Το νέο κυβερνητικό πάρκο θα πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου εργασιακού χώρου σχεδιασμένου με άξονα τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση και τη μικρότερη δυνατή συντήρηση. Θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των λειτουργικών εξόδων, στην απαλλαγή εξόδων για μισθώσεις κτιρίων, στην αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος, στη πρόσβαση ΑμεΑ, στην εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και στην υλοποίηση των Ευρωπαϊκών και Εθνικών στρατηγικών για την εξοικονόμηση ενέργειας και μείωσης των εκπομπών CO2 με την χρήση των ΜΜΜ. Επίσης, θα συμβάλλει στην αστική ανάπλαση του Δήμου Δάφνης-Υμηττού με τη δημιουργία πάρκου πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων 116 στρεμμάτων και την ανάπτυξη νέων χώρων πολιτισμού 2.500 τ.μ.

Η υλοποίηση του έργου θα γίνει μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (συνολικά το έργο είναι 30 χρόνια, 3 χρόνια κατασκευή και 27 χρόνια το υπόλοιπο συντήρηση και λειτουργία). Το συνολικό κόστος κατασκευής, το οποίο θα βαρύνει τον ιδιώτη, θα φθάσει τα 250 εκατ. ευρώ, και κατόπιν το Δημόσιο θα καταβάλλει μισθώματα για προκαθορισμένη περίοδο.

Ειδικότερα, στο πάρκο, σε κοντινά μεταξύ τους κτίρια, βάσει όσων σχετικά πρόσφατα είχαν κυκλοφορήσει ως πληροφορίες, θα στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού, ενώ έχει γίνει λόγος για μετεγκατάσταση των ΕΕΣΥΠ, ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ και ΑΑΔΕ. Οι κεντρικές υπηρεσίες των παραπάνω υπουργείων, στεγάζονται συνολικά σε 127 κτίρια στο λεκανοπέδιο. Τα μισθώματα που καταβάλλονται ετησίως, μαζί με τις λειτουργικές και κοινόχρηστες δαπάνες, υπερβαίνουν τα 33 εκατ. ευρώ.

Το κυβερνητικό πάρκο θα αλλάξει τη ζωή των κατοίκων στην πρωτεύουσα, καθώς θα απελευθερώσει χιλιάδες τετραγωνικά στο κέντρο των Αθηνών για να μπορέσουν αυτά να αναπτυχθούν σε άλλες, πιο φιλικές προς τον πολίτη δραστηριότητες, ανάλογα τις χρήσεις που θα αποκτήσει στο μέλλον το κάθε κτήριο. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, η έναρξη κατασκευής θα γίνει εντός του 2023 και η σταδιακή έναρξη λειτουργίας την διετία 2025-2026.

Σε προ διμήνου περίπου ενημέρωση, είχε αναφερθεί ότι από τα κτίρια που υφίστανται σήμερα, που καταλαμβάνουν περίπου 110.000τμ, τα διατηρούμενα είναι 25, κατεδαφίζονται τα 66. Από τα διατηρούμενα κτίρια θα παραμείνουν 41.000 τ.μ. διατηρούμενα κτίρια. Το ποσοστό κάλυψης θα φτάνει το 22% καθότι από τα 155 στρέμματα μόνο τα 35 στρέμματα θα δομηθούν, αφήνοντας 120 στρέμματα διαθέσιμο χώρο, υπό μορφή πάρκου και υπό μορφή πλατειών και πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider