Το mega πλάνο για διαγωνισμούς 750 εκατ. ευρώ σε αρδευτικά δίκτυα/φράγματα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το mega πλάνο για διαγωνισμούς 750 εκατ. ευρώ σε αρδευτικά δίκτυα/φράγματα
Μέσω ΣΔΙΤ και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προωθούνται μεγάλα έργα. Τα «πράσινα» οφέλη, η άρδευση και η αντιπλημμυρική σημασία.

Στο μεγάλο πρόγραμμα Αρδευτικών Έργων μέσω ΣΔΙΤ για την ενίσχυση της Γεωργικής Παραγωγής αλλά και την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας της χώρας, που θα γίνει ακόμα εμφατικότερη λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναφέρθηκε προχτές, μεταξύ άλλων, σε παρέμβασή του σε συνέδριο του ΤΕΕ ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε σε πόρους άνω των 500 εκατομμύριων ευρώ που προωθούνται σε μεγάλα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικά, στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, αλλά και στο μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για τα αρδευτικά έργα που θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Επεσήμανε εξάλλου ότι θα υπάρξει για πρώτη φορά ένα Πρόγραμμα Εξοικονομώ για το νερό, για να σταματήσει το παράλογο φαινόμενο να χρησιμοποιούμε νερό που μεταφέρεται από εκατοντάδες χιλιόμετρα, δυιλίζοντας, για να ποτίσουμε απλώς κήπους ή για βιομηχανική χρήση σε αστικές περιοχές.

Και το θέμα έχει ενδιαφέρον καθώς οι μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα και συστήματα (κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών κ.α.) σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να υπάρξει αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και κατά συνέπεια της αγροτικής παραγωγής με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων, εντάσσονται όχι μόνο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ή του υπουργείου Υποδομών, αλλά και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ένα από τα «πακέτα» έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα προωθηθούν με ΣΔΙΤ αφορούν σε επενδύσεις για την κατασκευή 18 αρδευτικών δικτύων, μαζί με τα συνοδευτικά έργα (κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών κ.ά). Ο στόχος είναι να αυξηθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις και κατά συνέπεια η αγροτική παραγωγή με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων. Στόχος των έργων που θα φτάσουν σε σύνολο προϋπολογισμού τα 750 εκατ. ευρώ είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτοδιατροφικού τομέα, η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και η δημιουργία θέσεων εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής και στη συνέχεια συντήρησης των έργων. Σημειώνεται ότι βάσει παλιότερου υπολογισμού η επένδυση/χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους υπολογίζονταν σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Στην πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε. για τις προβλεπόμενες επενδύσεις/μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η Ελλάδα αναφέρονταν ότι οι συμβάσεις θα πρέπει να έχουν υπογραφεί ως το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι και το τέλος του 2025.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί διάφορους διαγωνισμούς μέσω ΣΔΙΤ για την κατασκευή φραγμάτων (π.χ. Χαβρία στη Χαλκιδική, Ενιπέα στα Φάρσαλα, το το φράγμα Μύρτου στο Λασίθι αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές) που διεκδικούν μεγάλα εγχώρια κατασκευαστικά γκρουπ (π.χ. ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat κ.α.), ξένοι όμιλοι, η ΕΥΑΘ και προσεχώς και η ΕΥΔΑΠ.

Γενικότερα πάντως, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, πρόσφατα σημείωσε ότι το αντιπλημμυρικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ανέρχεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, προσέθεσε ότι έχουν ήδη εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Έργων και νέα έργα ύψους 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ανατεθούν σύντομα. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχει αξιοποιηθεί το σύνολο των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων: ευρωπαϊκά προγράμματα (ΠΔΕ και Ταμείο Ανάκαμψης), ιδιωτική χρηματοδότηση, δάνεια, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις. Ειδικότερα, προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν προταθεί αντιπλημμυρικά έργα ύψους 233 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων και φράγματα. Ενώ πακέτο έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ύψους 350 εκατ. ευρώ γύρω από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας έχει ανατεθεί τους τελευταίους 22 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider