Καυτός Ιούλιος για επενδύσεις και μέτρα στήριξης - Τα 2 μεγάλα χρονικά ορόσημα σε Αθήνα & Βρυξέλλες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καυτός Ιούλιος για επενδύσεις και μέτρα στήριξης - Τα 2 μεγάλα χρονικά ορόσημα σε Αθήνα & Βρυξέλλες
Αρχίζει η διαπραγμάτευση για την 11η έκθεση αξιολόγησης της χώρας που συνδέεται με τον Προϋπολογισμό και με το περιθώριο για ελαφρύνσεις, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της έγκρισης του Σχεδίου Ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ, Σήμερα η παρουσίαση στην EFC.

Τον Ιούλιο του 2020 ολοκληρωνόταν η μεγάλη διαπραγμάτευση για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ακριβώς έναν χρόνο μετά, φέτος τον Ιούλιο αναμένεται να ληφθεί η τελική πολιτική συμφωνία για την ενεργοποίηση του πακέτου Ελλάδα 2.0 των 30,5 δισ. ευρώ στη Σύνοδο του Ecofin της 13ης Ιουλίου. Και εν συνεχεία, το πακέτο θα πρέπει να περάσει από την Ελληνική Βουλή, αλλά και να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό. Για να στηρίξει την ανάκαμψη.

Ο λόγος για το ένα από τα καυτά μέτωπα του φετινού Ιουλίου. Το δεύτερο συνδέεται με την 11η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία ξεκινά τις ίδιες μέρες, κοντά στα μέσα Ιουλίου. Πιθανότητα θα γίνει και πάλι εξ αποστάσεως και δεν συνδέεται με «δόση».

Σχετίζεται όμως με την οριστικοποίηση του περιθωρίου που θα έχει η Ελλάδα το 2022. Ούτως ώστε να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία με προσωρινά μέτρα, αλλά και με μόνιμες παρεμβάσεις ελαφρές, όπως για παράδειγμα με μία ακόμα μείωση του ΕΝΦΙΑ την οποία έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Σήμερα, ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ δεν απέκλεισε να ευοδωθεί σενάριο ταχύτερης ανάπτυξης (αντί για 3,6% κοντά στο 5% που προβλέπουν ήδη ξένοι οργανισμοί αλλά όπως είπε θα το δει το ΥΠΟΙΚ τους επόμενους μήνες, αφού προσμετρήσει την πορεία του τουρισμού). Σε αυτό το σενάριο σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο το πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο κατά 0,55% του ΑΕΠ τουλάχιστο (σ.σ. τόσος είναι ο επιπλέον χώρος για μία επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 1%).

«Θα επιδιώξουμε ο οποίος δημοσιονομικός χώρος προκύψει τα επόμενα χρόνια από το 2022 και μετά να κατευθυνθεί σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών» επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

Στο πεδίο του Σχεδίου Ανάκαμψης έχει προγραμματιστεί για σήμερα η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Ecofin (EFC), προκειμένου να προεγκρίνει το ελληνικό σχέδιο, μαζί με αυτό της Δανίας και του Λουξεμβούργου. Η κάθε χώρα θα παρουσιάσει το Σχέδιο της και το κρίσιμο σημείο είναι το αν υπάρξουν ενστάσεις από κράτη-μέλη (και ειδικά από χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία που έχουν προαναγγείλει ότι θέλουν να κάνουν αναλυτική συζήτηση στο κοινοβούλιό τους).

Συνολικά, έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με το ελληνικό 12 Σχέδια Ανάκαμψης τα οποία επιχειρείται να επικυρωθούν και σε πολιτικό επίπεδο στο Ecofin τον Ιούλιο. Και τούτο ώστε να λάβουν τις προκαταβολές του 13%.

Η Ελλάδα σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε στη Βουλή διεκδικεί φέτος πάνω από 7 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες που θα κάνει είναι πολύ λιγότερες: 1,6 δισ. ευρώ επενδύσεων και 900 εκατ. ευρώ δανείων. Και αυτό αφού θα πρέπει πρώτα σε αυτό το σκέλος των δανείων να συναφθούν συμφωνίες με τράπεζες, αλλά και με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η συμφωνία για την ΕΠΕπ, όπως ανακοινώθηκε χθες αναμένεται να υπογραφεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. θα μοιράσει δάνεια έως 5,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στο insider.gr ο Alain Godard επικεφαλής του φορέα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που έχει αναλάβει τη στήριξή των ΜΜΕ τα έως 5 δισ. ευρώ δανείων από το «Ελλάδα 2.0» που θα διαχειριστεί η ΕΤΕπ θα δοθούν σε μεγάλες αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις, με έμφαση στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση και το κλίμα, ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν κατά τα 80% σε υφιστάμενες εταιρείες και κατά 20% σε startups.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάδα 2.0.: Η Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Κυρ. Μητσοτάκης: Πολύ σύντομα οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και τέλη Αυγούστου

gazzetta
gazzetta reader insider insider